U Subotici trenutno nema nijedne osobe zaražene korona virusom

Laban: Samo zajedno i disciplinim možemo pobediti epidemiju

  • 1
Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban Foto: Nikola Tumbas

- U Subotici trenutno nema nijedne zaražene osobe korona virusom. Svakodnevno komuniciramo sa svim službama, javnim ustanovama i javnim preduzećima i pratimo situaciju. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa školama, a nastava koja se realizuje po novim metodama dobro funkcioniše. Među decom nema bolesnih, nastavnici i odeljenske starešine u stalnom su kontaktu sa roditeljima i decom – saopštio je gradonačelnik Subotice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

- Pozivam još jednom sve a posebno starije sugrađane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, jer samo zajedno i uz najstrožu disciplinu možemo doprineti smanjivanju negativnih posledica epidemije. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima. Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim pojedincima i kompanijama koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri.

On je podsetio na naredbe koje je Gradski štab za vanredne situacije doneo na vanrednoj sednici od 16. marta, u cilju sprečavanja epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice, i dodao da je Gradski štab na svojoj drugoj vanrednoj sednici, doneo naredbu kojom se od 19.marta skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekare, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima su obavlja delatnost trgovine na teritoriji grada Subotice do 18 časova.

- Podsetiću na Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije koju je doneo minister unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministra zdravlja, na osnovu koje se zabrana kretanja licima u vremenu od 20 do 5 časova odnosi na sva lica osim na zdravstvene radnike sa licenciom, pripadnike MUP-a , Ministarstva odbrane , Službi bezbednosti i Vojske Srbije koji su na zadatku i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje – rekao je Laban.

Subotica panorama grada Foto: Shutterstock

Zabrana se, podsetio je svoje sugrađane, takođe ne odnosi na fizička lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć i najviše dva lica u pratnji tog lica, a nepoštovanje zabrane kazniće se u skladu sa krivičnim zakonikom.

Osvrnuvši se na dosadašnje aktivnosti koje je grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva, Laban je podsetio na čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji grada, i naveo da je naloženo pojačano i konstantno održavanje i dezinfekcija objekata predškolskih i školskoh ustanova, javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova, redovna dezinfekcija pijaca i autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Po rečima gradonačelnika Subotice, unutar Gradske uprave formiran pozivni centar koji pruža informacije građanima i pomoć licima preko 65 godina u vidu donošenja hrane lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, dobro funkcioniše. Do sada je oko 180 zahteva iz tog Centra prosleđeno Crvenom krstu.

- Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu i solidarnost - rekao je Laban apelujući na odgovornost i profesionalizam do krajnjeg maksimuma, i povukao da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji grada u potpunosti spremne za prijem potencijalnih pacijenata zaraženih virusom.

Na nivou subotičke bolnice formiran je tim koji radi u skladu sa zvaničnim preporukama Vlade, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana procenjuje epidemiološku situaciju u bolnici, i donosi sve potrebne preventivne mere.

Gradska uprava Grada Subotica organizovaće poslove dezinfekcije javnih površina i to ulica u širem centru grada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobuskih stajališta i dečijih igrališta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA