• 1

U Subotici trenutno nema nijedne osobe zaražene korona virusom

Laban: Samo zajedno i disciplinim možemo pobediti epidemiju

  • 1

- U Subotici trenutno nema nijedne zaražene osobe korona virusom. Svakodnevno komuniciramo sa svim službama, javnim ustanovama i javnim preduzećima i pratimo situaciju. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa školama, a nastava koja se realizuje po novim metodama dobro funkcioniše. Među decom nema bolesnih, nastavnici i odeljenske starešine u stalnom su kontaktu sa roditeljima i decom – saopštio je gradonačelnik Subotice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

- Pozivam još jednom sve a posebno starije sugrađane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, jer samo zajedno i uz najstrožu disciplinu možemo doprineti smanjivanju negativnih posledica epidemije. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima. Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim pojedincima i kompanijama koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri.

On je podsetio na naredbe koje je Gradski štab za vanredne situacije doneo na vanrednoj sednici od 16. marta, u cilju sprečavanja epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice, i dodao da je Gradski štab na svojoj drugoj vanrednoj sednici, doneo naredbu kojom se od 19.marta skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekare, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima su obavlja delatnost trgovine na teritoriji grada Subotice do 18 časova.

- Podsetiću na Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije koju je doneo minister unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministra zdravlja, na osnovu koje se zabrana kretanja licima u vremenu od 20 do 5 časova odnosi na sva lica osim na zdravstvene radnike sa licenciom, pripadnike MUP-a , Ministarstva odbrane , Službi bezbednosti i Vojske Srbije koji su na zadatku i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje – rekao je Laban.

Subotica panorama grada

Foto: Shutterstock

Zabrana se, podsetio je svoje sugrađane, takođe ne odnosi na fizička lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć i najviše dva lica u pratnji tog lica, a nepoštovanje zabrane kazniće se u skladu sa krivičnim zakonikom.

Osvrnuvši se na dosadašnje aktivnosti koje je grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva, Laban je podsetio na čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji grada, i naveo da je naloženo pojačano i konstantno održavanje i dezinfekcija objekata predškolskih i školskoh ustanova, javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova, redovna dezinfekcija pijaca i autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju.
Po rečima gradonačelnika Subotice, unutar Gradske uprave formiran pozivni centar koji pruža informacije građanima i pomoć licima preko 65 godina u vidu donošenja hrane lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, dobro funkcioniše. Do sada je oko 180 zahteva iz tog Centra prosleđeno Crvenom krstu.

- Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu i solidarnost - rekao je Laban apelujući na odgovornost i profesionalizam do krajnjeg maksimuma, i povukao da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji grada u potpunosti spremne za prijem potencijalnih pacijenata zaraženih virusom.

Na nivou subotičke bolnice formiran je tim koji radi u skladu sa zvaničnim preporukama Vlade, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana procenjuje epidemiološku situaciju u bolnici, i donosi sve potrebne preventivne mere.

Gradska uprava Grada Subotica organizovaće poslove dezinfekcije javnih površina i to ulica u širem centru grada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobuskih stajališta i dečijih igrališta.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima