≫ 

Istražujemo: Kada se i koliko puta testiraju zaraženi koronom pre nego što ih proglase zdravim?

* Bolnicu su prvo napustili dvoje Nišlija * Testiranje, kako bi se potvrdilo da je neko zdrav, rade se dva puta u razmaku od 48 sati * Da je neko zdrav znači da više nije virusonoša

  • 2
test, koronavirus, analize Foto: Pixabay.com

Svaki pacijent koji je zbog zaraze korona virusom ležao u infektivnoj klinici, pre nego što se otpusti iz bolnice, mora da bude dva puta testiran i negativan na COVID 19. 

U Srbiji je korona virus potvrđen kod 135 osoba. Izgubili smo prvi život. Testirano je u Institutu "Torlak" 585 osoba. Na respiratorima je ukupno 8 pacijenata.

U međuvremenu, dve osobe su u četvrtak napustile bolnicu, a to je trebalo da se dogodi danas sa još trojicom pacijenata.

Pre nego što napuste bolnicu oni moraju ponovo da se testiraju kako bi se ustanovilo da li i i dalje nose virus u sebi. Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, praksa je da budu dva puta negativni da bi napustili zdravstvenu ustanovu.

- Dvoje je pušteno jer su dva puta bili negativni na korona virus. Mi poštujemo pravila Svetske zdravstvene organizacije da dva puta dajemo testove posle lečenja, i ta dva puta moraju da budu negativna da bi bili pušteni iz bolnice - rekao je predsednik i naveo da se očekuje da danas bude pušteno još troje ukoliko budu bili negativni.

Testiranje zaraženih tri puta

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i savetnik direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu objašnjava za Telegraf.rs da se ta dva testiranja obavljaju u razmaku od 48 sati.

- Da bi se neko proglasio oporavljenim i ozdravljenim, odnosno obeskličenim, to jest da nije virusonoša, potrebno je pre svega da ima oporavljenu i dobru kliničku sliku, da su mu laboratorijski rezultati u normali. Kada mu se ukupna krvna slika smiri, nema skakanja CRP-a, leukocita, onda se uzima bris i u razmaku od 48 sati radi test na COVID 19 - objansio je prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

To znači da se oni koji su zaraženi koronom, i kojima je ona potvrđena testiranjem, na nju testiraju tri puta.

Nišlije prvo ozdravili

Bolnicu su prvo juče napustili dvojica Nišlija. Inače, kako nam je rekao prof. dr Tiodorović, izuzimajući ovo dvoje pacijenata, u kućnu izolaciju je poslato 10 pacijenata u Nišu.

Zbog korona virusa u Srbiji, ministar zdravlja je juče proglasio epidemiju u zemlji. U nedelju, 15. marta je zbog ove pošasti u našoj zemlji proglašeno vanredno stanje, a preksinoć, u sredu 18. marta uveden je policijski čas. 

Zabranjeno je kretanje svim osobama od 65 godina pa naviše. Jutros su zatvoreni svi granični prelazi, a u 12 sati je obustavljen i međugradski saobraćaj.  

Video: Vučić: Ovo je bila najteža noć za nas, imamo 9 ljudi na respiratoru

(Lj. R. -  lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    21. mart 2020 | 08:14

    Najbolje bi bilo da kao u vreme variolevera, veluke boginje, svi da budemo testirani. Svaka opstina da to organizuje. Da se zna ko je oboleo. A ne kada se razboli, onda je kasno. Na Novoj Galenici u ul. Petra Jovovica ispred broja 4 je veluki skup. Prave rostilje, puno dece ima, kao svratiste i niko ne reaguje. Ja tamo imam rodjaku koja u toj zgradi zivi i ima 80 godina. Vise puta sam tu dolazila, skupljaju se i stiskaju jedni uz drugo, a deca kaslju, jure sa svih strana, dok majke nonsalantno i ocevi sede stiskajuci se svi zajedno. Od nadleznih niko ne dolazi, ni da pogleda sta se desava.

  • Don Vivaldi

    21. mart 2020 | 06:52

    Ako ovi strucnjaci iz kine pocnu da nas testiraju ima da padnu u nesvest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA