• 10

"Korona virus je viša sila, ko tuži državu zbog vanrednog stanja, izgubiće"

Advokati su sigurni da naknadu za izgubljenu dobit u ovom slučaju ne može da dobije niko

  • 10

Pravnici smatraju da sudovi neće udovoljavati zahtevima privrednih subjekata i građana koji se nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji usled epidemije korona virusa odluče da tuže državu za izgubljenu dobit ili pretrpljenu duševnu bol.

Ukazuju da je epidemija Covida 19 “viša sila” - događaj koji se nije mogao ni izbeći ni sprečiti, a restriktivne mere i pojedina ustavna ograničenja u vanrednom stanju uvedeni su, kako ocenjuju pravnici, upravo zbog sprečavanja širenja korona virusa i zaštite ustavnih prava-na zdravlje i na život.

Premijerka Ana Brnabić je u petak izjavila da očekuje tužbe protiv države upravo zbog uvedenih mera i ograničenja niza prava građanima i privrednim subjektima, koje je vlada naložila radi sprečavanja širenja virusa Covid 19.

Tužbu može da sudu podnese ko smatra da mu je neko pravo povređeno, ali je pitanje da li će sud tu tužbu usvojiti ili je odbiti kao neosnovanu.

Advokat Dušan Bratić je siguran da naknadu u ovoj situaciji ne može da dobije niko.

- Po Ustavu na jednoj strani Republika Srbija uređuje i obezbeđuje sistem javnog zdravlja, a na drugoj strani odgovara za materijalnu i nematerijalnu štetu koju nezakonitim ili nepravilnim radom, odnosno skrivljeno, prouzrokuje državni organ ili imalac javnog ovlašćenja. Ovde, s obzirom na prirodu i okolnosti događaja i preduzete mere koje je predložila medicinska nauka i struka, na prvi pogled krivica države izostaje, pa nema uslova za naknadu štete - smatra Bratić.

Istovremeno dodaje, da takozvana objektivna odgovornost - dakle bez obzira na krivicu, jeste zakonom ustanovljeni vid odgovornosti za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, pa kako epidemija zaraze nije ni stvar čiji je imalac država ni njena delatnost, Bratić isključuje i taj oblik odgovornosti države.

Koronavirus, korona virus srbija, kzš

Ana Brnabić/ Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodaje da nema odgovornosti države ni po osnovu zakonom predviđenih posebnih slučajeva odgovornosti jer ovde nisu po sredi ni javna manifestacija, teroristički akti, demonstracije, niti je država obustavila vršenje poslova od opšteg interesa, niti uskratila neophodnu pomoć.

Kada je u pitanju viša sila, događaj čije se dejstvo nije moglo ni predvideti, ni izbeći ili otkloniti, Bratić kaže da se u ovom slučaju možda mogla predvideti epidemija, ali da se po svoj prilici ne bi mogla izbeći ili otkloniti.

To je dodaje, irelevantno za odgovornost države ili drugog pravnog lica u konkretnom slucaju, jer viša sila isključuje objektivnu odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, a epidemija, kaže, nije ni stvar ni delatnost.

On očekuje da će pojedini privrednici svakako sagledati mogućnosti naknade štete sudskim putem, a da će sudovi suditi po Ustavu i zakonima.

Advokat Nebojša Janković u izjavi za Tanjug navodi da je nesporono da privredni subjekti koji ne prodaju svoju roba i usluga trpe štetu u i ostaju bez dobiti, kao i da su uzrok tome mere Vlade.

- Da gube dobit nesporna je činjenica, sve mere vlade su preduzete zbog zaštite mnogo viših interesa, a to su zdravlje i životi ljudi - rekao je Janković.

Ističe da su pravo na život i zdravlje ustavne kategorije i ne veruje da će sudovi, ukoliko bude podnetih tužbi protiv države, da presude u korist tužilaca.

Janković napominje da države mogu da pomognu privredi kroz usklađivanje svoje ekomoske politike, te da ekonomskim i fiskalnim merama olakšaju privredi pretrpljene gubitke.

- Konkretno, odlaganjem ili smanjenjem plaćanja javnih dazbina za vreme, pa i neki period posle ukidanja vanrednog stanja, kreditiranjem, kao i preduzmanjem nekih posebnih mera socijalne i druge pomoći licima koje privatni sektor otpusti - naveo je advokat Janković.

Na taj način, dodao je, država može da pomogne i privredi, preuzimajući brigu o njenim doskorasnjim radnicima...

Njegov kolega Bratić smatra da država već planira adekvatne mere ekonomske politike.

- Slobodno bi ukazao da bi država radi obezbeđenja socijalne pravde mogla i trebala da posegne za ograničenom nacionalizacijom u pojedinim sektorima privrede - naveo je Bratić.

Video: Ovakve mere su zaista potrebne: Kon iskreno o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВИ

    Нема наплате,није било ни за нас.

  • Milorad

    Pa ko je dobio drzavu?

  • Mala

    A tako! A samo za napaceni narod ovo nije visa sila i samo narod nije zasticen, on je mogao da predvidi ovo stanje i gleda u pasulj, a drzava i pravna lica ne. Pa sram vas bre bilo, pogledajte mere drugih drzava...moja dugovanja i drzava i pravna lica neka onda prebijaju sa mojim potrazivanjima, pa izvolte vi se medjusobno sudite

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima