Konova poruka Crkvi zbog pričešća istom kašičicom: Nikad se tu nećemo složiti

- Jasno je da očekujemo od Srpska pravoslavna crkva, pa čak i njen patrijarh jasno daju uputstvo svom sveštnstvu i vernicima - poručio je Kon.

Video: Kon prokomentarisao pričest u Novom Sadu u doba korona virusa

U Novom Sadu vernici su se u nedelju pričestili i iz iste kašičice primili "Isusovu krv". Svi do jednog su, bez izuzetka, ljubili sveštenika u ruku. Baš kako red nalaže. Osim u doba korone. Epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji prokomentarisao je ovo.

- Pričešće u hrišćanstvu je izuzetno značajno. Teško mi je da govorim o tome. Potpuno je jasno koje su mere propisane kao vanredne mere, a to je da nema okupljanja više od pet ljudi. To je jedna stvar. S druge strane, godinama se priča o tome da li to može biti način prenošenja infekcije. Nikad se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemiolog reći da je to rizik.

- Sto se tiče nekih pokušaja, kao što se vidi u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se utapa u alkohol nafora, to je jedan pokušaj. Ni to nije dovoljno, ali je u svakom slučaju neuporedivo bolje nego bez ičega. Jasno je da očekujemo od Srpska pravoslavna crkva, pa čak i njen patrijarh jasno daju uputstvo svom sveštnstvu i vernicima - poručio je Kon.

U Srbiji je do danas registrovano 249 obolelih.

Video: Kon o savetima Kineza i šta su im sve preporučili na sastanku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora

    Mijesa se u struku, a trazi postovanje svoje.

  • Sloga

    Nesumnjivo je da vernici veruju da Bozja sila štiti od infekcije pri pricescu. Ipak kašičica nije poenta pricesca već uzimanje tela i krvi Hristove. Iz ljubavi prema ostalima nije nemoguće izvesti pricesce plastičnim kasicicama za jednokratnu upotrebu. Neka nam Bog Logos pomogne da nađemo mudro rešenje koje će pomoći da život pobedi smrt, a ne obrnuto. Virus se testira iz brisa grla jer ga ima u pljuvacki. Nedostatak tuđe pljuvačke ne može poremetiti čin pricesca. Nadam se da ćemo svi sa radošću docekati najradosniji praznik. Budimo mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi.

  • Baja crnogorac

    Spasi Gospode ljude Svoje I blagoslovio nasljedsttvo Tvoje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima