≫ 

Filološki fakultet ostao bez redovne profesorke: Preminula Tanja Popović

Kao profesor po pozivu držala je predavanja na univerzitetima u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Rusiji i Republici Srpskoj

  • 5
Tanja Popovic Printskrin: Youtube/AgapeShow

Profesor doktor Tanja Popović preminula je danas u 57. godini. Bila je redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predavala je predmete Pregled opšte književnosti 3, Opšta književnost 3, Evropski roman 19. veka i savremene naratološke teorije na redovnim studijama, kao i Teorije romana i Genetičku kritiku na doktorskim studijama.

Kao profesor po pozivu držala je predavanja na univerzitetima u Italiji (Udine), Švajcarskoj (Bern), Nemačkoj (Getingen), Rusiji (Moskva, Nižnji Novgorod, Saransk) i Repubici Srpskoj (Banjaluka).

Sarađivala i sa beogradskim Insitutom za književnost i umetnost, Australijskim državnim univerzitetom u Kanberi, Daram Univerzitetom u Velikoj Britaniji, Sanktpeterburškim državnim univerzitetom u Rusiji. Bila je član je uredništva više slavističkih i komparatističkih časopisa i periodičkih izdanja: Filološki pregled (Beograd), Zbornik Matice srpske za slavistiku (Novi Sad), Poznańskie Studia Slawistyczne (Poznanj, Poljska), Libri Magistri (Magnitogorsk, Rusija), Problemы istoričeskoй poэtiki (Petrozavodsk, Rusija), Palimpsest (Nižnji Novgorod, Rusija), Boldinskie čteniя (Moskva, Arzamas, Nižnji Novgorod). Nagrade: Stanislav Vinaver (1993) za knjigu Poslednje Sarajlijino delo, Inicijal (2007) i Veselin Lučić (2008) za knjigu Rečnik književnih termina.

Pogledajte emisiju "Agape" gde je profesorka govorila o religiji u književnosti i Aleksandru Sergejeviču Puškinu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA