• 8

Testirana beba koju je rodila majka zaražena korona virusom u Beogradu, čekaju se rezultati

I beba i majka su u izolaciji u Narodnom frontu

  • 8

Prva trudnica zaražena korona virusom porodila se juče carskim rezom u GAK Narodni front, a kako je rekao dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, beba je testirana na ovaj virus i rezultati se čekaju.

- Majka je stabilna, izolovani su. Beba ima svoj boks, odvojena je i od beba i od majke. Test je urađen i čekamo rezultat, očekujemo da se ova beba rodila bez virusa. Ta izolacija služi da majka ne prenese virus na svoje dete - objasnio je on.

Narodni front je obezbedio celo odeljenje za pacijente obolele od korona virusa.

- Imamo desetak kreveta, kupatila, imamo i salu samo za njih. Sve što se dešava u sali ide u ventilaciju, ništa ne izlazi van sale, imamo porođajni boks, prostoriju za dijagnostiku. Maksimalno smo organizovani - istakao je Miković.

Kako se porodilja zarazila i koliko su trudnice ugrožene?

- Njen suprug je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, tako su počeli izolaciju oboje, ona je prošla bez kliničke slike. Za razliku od druge dve žene koje su pokazivale izraženu kliničku sliku, a koja je upućivala na pneumoniju - te dve žene su bile negativne. Tako da od svih slučajeva, a ima ih 18 opisanih iz Kine, samo je jedna trudnica do sada stigla do intenzivne nege, one, dakle, prolaze jednako kao opšta populacija tih godina, dobro podnose tu infekciju - objasnio je dr Miković.

Kako je izgledao porođaj trudnice u GAK Narodni front

- Postoje propisi kako se koristi oprema - tu su anesteziolog, anestetičar, bar dva ginekologa, babica, neonatolog, neonatološka sestra, svi su vežbali i pripremali se da brzo mogu da deluju, zaista je to juče bilo na zavidnom nivou. Ko god je tako zaštićen od lekara nema potrebe da se testira osim ako ne pokaže neke znakove bolesti - detaljno je opisao direktor GAK Narodni front.

Neodložni testovi koje trudnice treba da urade

Osnovni testovi, dakle, prenatalni treba da se rade, oni se i rade u Narodnom frontu i Višegradskoj, a ostale bolnice to ne rade jer su pretvorene u kovid bolnice.

3 osnovna pregleda za trudnice koja će biti urađena tokom vanrednog stanja 

- dabl test (prvi trimestar)

- anatomski ultrazvuk (sredina trudnoće)

- provera rasta ploda (28 - 32. nedelja)

Trudnicama će biti otvorena vrata ovih ustanova za sve što je akutna tegoba.

Video: Kisić-Tepavčević: Najčešće obolevaju osobe koje imaju šećernu bolest i bolesti srca

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.

    NEK SU ŽIVI I ZDRAVI.POZDRAV IZ VOJVODINE.🆗🌏🆗😂🙋

  • Boki

    Beba sigurno nema virus. Bebe rastu u majčinom stomaku kao potpuno izolovane i jedino što dobijaju od majke su kiseonik i hrana. Zato je bitno da trudnice paze šta jedu i piju, da ne puše... Ostalo mogu raditi šta hoće, ne dopire do deteta...

  • Maraa

    Bebo, budi dobro ti i tvoja mama. ❤️🙏

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima