• 89

U toku je srpski scenario: Nove rigorozne mere zavise od današnjih podataka u 15h, skok imamo

* Dostigli smo maksimum od 160 novoobolelih * Ako se policijski čas od 24 sata prevremeno donese, epidemija može kasnije da se vrati, ali bi bila mnogo blaža * Virus živi u samom čoveku, da bi nastavio da živi mora da pređe na drugog čoveka

  • 89
SRBIJA KORONA STANJE

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Da li će Srbija uvesti rigoroznije mere pa i 24 časa karantina zavisi dosta od podataka koje ćemo danas dobiti o novom broju obolelih i umrlih od korona virusa, kazao je za TV Prva epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a. On je rekao i da ako se policijski čas od 24 sata prevremeno donese, epidemija može kasnije da se vrati, ali bi bila mnogo blaža.

Ističe da je u toku srpski scenario, kojeg se mi na kraju nećemo stideti.

- Struka je dala još na početku svoje preporuke a to su  smanjenje kontakata, prvo je bilo uvođenje vanrednih mera, pa ograničenje kretanja pa promena vremena policijskog časa. Mi smo došli do pred sam kraj, izgurali smo 4 nedelje. Odluka da li će se uvesti nešto rigorozonije zavisi od neoposredne situacije. Došli smo na maksimumu, do obeležnih 160 obolelih. Imamo skok. Šta će novo biti preduzeto, zavisi od dosta od podataka koje ćemo dobiti danas. Svakako da je u fazi razmišljanja 24 sata karantin - kazao je dr Kon.

Zašto se razmišlja o karantinu 24 sata

- Pokušao sam da objasnim zašto se razmišlja o tome. Virus ako naglo počne da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije onda je neminovno uvođenje 24 sata karantina. Virus živi u samom čoveku. U tom čoveku ili izazove tešku bolest ili smrt. Da bi nastavio da živi on mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije od dve nedelje onemogući bilo kakva situacija da dođe do prenošenja, virus umire. Posle tog perioda od 14 dana, ostaju samo oni koji su na početku oboleli i onda virus nema gde da ide - objasnio je dr Kon i još jednom ponovio da odluka o takvoj meri neće biti odluka struke:

-  Struka je preporuku dala na početku. Normalno, ako se sprovedu prevremeno, opet će se pojaviti virus i krenuće ispočetka, i ponovo će napraviti, doduše, daleko manju epidemiju, ali  napraviće. To je suština što je struka objasnila a donošenje odluke direktno zavisi od čitavog društva i onih koji su na vlasti.

Nismo mi superheroji, mere su dale rezultat

Na pitanje da li broj zaraženih u našoj zemlji sporije raste nego u drugim zemljama, rekao je da mi nismo zaštićeni granicom, ali i da bi u SRbiji bio potpuno isti scenario kao u Italiji da nisu preduzete mere.

- Imamo tu sreću da nismo prva zemlja koja je bila na udaru. Imali smo Italiju. Ako neko misli da ne bi bio italijanski scenario u Srbiji, on ne razume. U Srbiji bi bio potpuno isti scenario da nisu preduzete mere. Ako neko misli da smo samo zaštićeni granicom, jasno se vidi da nismo. Težina situacije se vidi kada dođe do kolapsa zdravstvenog sistema. Mi ćemo, svakako,  imati srpski scenario i on je u toku. Zašto sam ovo rekao? Zato što kada pričamo o brojevima moramo da budemo jasni da su naši brojevi manji ne zato što smo mi superheroji, veće je direktna posledica svega što je preduzeto - kazao je on.

On je objasnio da su za struku blagi simptomi kada pacijenti nemaju otežano disanje, kada nije ugrožena razmena gasova:

- To sve mi tretiramo kao blago a može da ima 39 temperaturu. Temperatura je samo jedna karakteristika. Sve što je ispod 38 temperatura se smatra blago. Međutim, postoje hronični bolesnici pogotovo dijabetičari, kardiovaskularni, plućni, kod njih se svaka povišena temperatura daleko ozbiljnije shvata jer dolazi ubrzano do naglog pogoršanja.

Svima je poručio da ćemo izaći iz ovoga.

- Izdržaćemo sve što se dešava. Imaćemo srpski scenario sa kojim nećemo imati razloga da se stidimo. I živeli! Sve najbolje.

Pogledajte trenutnu tabelu obolelih i preminulih u regionu:

Tabela region, korona virus

Presek broja obolelih i umrlih u Srbiji regionu, 2. aprila u 9 sati Ilustracija: Telegraf

Video: Upečatljiv govor dr Predraga Kona kada su svi pomislili da je gotova konferencija za medije

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg strelac

    Juce je testirano 800 ,a do tad 3200 ..normalno je da je vise zarazenihStatistika je čudo!!Sve se drzi pod kontrolom

  • Red briggade

    Treba uvesti švedski model ponašanja - isključivo za starije od 65 godina.

  • Lana

    Sa odnosom 21 : 7 za muski rod, ponesto podseca na film Carlston za Ognjenku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima