≫ 

Dete (8) najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru

Osmogodišnje dete iz Novog Pazara najmlađi je pacijent zaražen korona virusom u našoj zemlji

  • 7
Novi Pazar

Dete iz Novog Pazara obolelo od korona virusa Foto: Wikipedia/Zcvetkovic

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru ima osam, a najstariji 80 godina, izjavio je u subotu veče Fevzija Murić, član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, u Novom Pazaru još ima pojedinaca koji situaciju ne shvataju dovoljno ozbiljno, te izbegavaju samoizolaciju i propisane mere.

On je u dnevniku RTV Novi Pazar objasnio da su poslati i novi uzorci. Reč je o kontaktima obolelih kako bi se ispitale sve osobe, te dodao da je na lekarima veliki posao i velika odgovornost, čime je značaj dolaska timova i opreme u Novi Pazar veći.

U Novom Pazaru je ukupno testirano 16 osoba, pa je sada u ovom gradu, koji je proglašen za novo žarište korona virusa, inficirano 13 žitelja. Svi inficirani su bili u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji.

Direktor Opšte bolnice u ovom gradu Meho Mahmutović rekao je da su troje, sa ozbiljnijim simptomima, već transportovani u Klinički centar Kragujevac, a da se još uvek razmatra gde će biti zbrinuti i preostali sa lakšim simptomima.

- Situacija u gradu je složena. Bolnica u ovom trenutku ima 420 postelja, od kojih smo 100 odredili za pacijente sa korona virusom. U slučaju potrebe možemo iskoristiti i 240 postelja u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, a krajnja i opciona mera je i opremanje dvorane Pendik – kazao je Mahmutović.

Kako je Novi Pazar postao novo žarište

 

Doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, potvrdio je juče na konferenciji da se novo žarište epidemije, po broju obolelih u Srbiji, polako formira u Novom Pazaru.

- U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta. Već se radi na osposobljavanju nove privremene bolnice. Danas je jedan broj respiratora poslat za Novi Pazar. Takođe, poslata je i dodatna lekarska ekipa, koja zajedno sa tamošnjim zdravstvenim kadrom, radi.

Od 13 uzoraka upućenih iz novopazarske Opšte bolnice, 11 je pozitivnih na Covid-19, izjavio je direktor Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović.

Prvi slučaj zabeležen 2. aprila

 

Novi Pazar je dugo bio jedan od retkih gradova u kojima nije bilo nijednog zaraženog korona virusom, da bi prvi slučaj bio potvrđen 2. aprila, ali se taj broj za 24 sata drastično uvećao na 11.

Problem u Novom Pazaru javio se jer je u poslednjih mesec dana veliki broj osoba doputovao iz zemalja u kojima je dijagnostifikovan virus, i pojačana je aktivnost građana što dovodi do povećanog broja kontakata.

Stoga je epidemiološka situacija u Novom Pazaru bila nestabilna, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je u susednim opštinama bilo pozitinih slučajeva.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Novo žarište korone u Srbiji: Nisu imali zaražene a sada se situacija potpuno promenila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miko

    4. april 2020 | 23:42

    Nije meni sve ovo najjasnije,po izvestajima sposobnost da zaraze drugu osobu ocigledno imaju samo oni koji su je doneli iz inostranstva.

  • Pgp

    4. april 2020 | 23:50

    Koliko ima obolelih u Smederevu, mislim zbog toksicnosti vazduha, vode i hrane, sve to zbog Zelezare a ima i dosta kineza

  • mama

    5. april 2020 | 02:23

    Distanca je najbolji lijek 2 metra izmedju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA