≫ 

U koje sve zdravstvene ustanove je ušla korona: 160 medicinara inficirano, najviše na ovim mestima

* U Srbiji je testirano ukupno 868 zdravstvenih radnika, a korona virus je potvrđen kod njih 160 * U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" 67 radnika zaraženo, GAK 46, Ćuprija 40, dok je 47 u Nišavskom okrugu *

  • 17
Zdravstvene ustanove, bolnice, korona virus Foto ilustracija: Telegraf/ATA Images/Nikola Tomić/Google street view

Na novi korona virus dosad je u Srbiji testirano 868 zdravstvenih radnika bolnica, domova zdravlja i kliničko-bolničkih centara širom Srbije, a njih 160 je pozitivno, kako je izjavila epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević.

Od ukupnog broja zaraženih virusom Covid19, medicinski radnici čine 8,38 odsto, što je ukupno opterećenje obolevanja u zdravstvenim ustanovama.

Trenutno najviše inficiranih novim virusom Covid19 registrovano je Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde je 67 radnika zaraženo.

Od inficiranog osoblja Instituta, 11 su lekari, kako je naveo direktor dr Milovan Bojić.

Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

- Ostalo čine medicinske sestre, tehničari i pomoćno osoblje. Šestoro njih ima blage simptome, a ostali su asimptomatski. Svi su istog momenta isključeni iz procesa rada, i data im je preporuka da se jave nadležnim epidemiolozima - objasnio je on.

U ovom Institutu testirano je 250 osoba, a Covid19 potvrđen je i kod 9 pacijenata.

Od 67 zaraženih radnika, samo njih šestoro ima simptome i oni su blagi, kako je naveo epidemilog dr Predrag Kon.

GAK Narodni front - 46 medicinara inficirano

Ustanova koja odmah posle "Dedinja" broji najviše inficiranih je GAK Narodni front gde je registrovano 46 pozitivnih slučajeva među zaposlenima.

Kako je naveo epidemiolog Predrag Kon, svi zdravstveni radnici su udaljeni sa posla kao i još njih 29 kojima ili nije urađeno ili nije bilo potrebe da se uradi testiranje.

Oni su udaljeni iz predostrožnosti u kućnu izolaciju.

- Svi ovi koji su pozitivni su bli u kontaktu sa 150 osoba i te osobe su zdrave, pod nadzorom i rade, i uz obavezno oštro korišćenje zaštitne opreme - dodao je Kon.

Od 72 zaraženih - 40 zdravstveni radnici

Veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika beleži i Opšta bolnica u Ćupriji. U gradu u kojem su registrovana 72 slučaja infekcije korona virusom, čak 40 su zdravstveni radnici.

Ćuprija, korona virus U ćuprijskoj bolnici 40 zdravstvenih radnika obolelo je od korona virusa, Foto: ATA Images

- U Ćupriji je 40 zdravstvenih radnika pozitivno, od kojih je 7 hospitalizovano. Ta bolnica ukupno broji 880 zaposlenih te je moguće izvršiti reorganizaciju poslova ukoliko bude potrebe za tim - istakla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Nišavski okrug - 47 zdravstvenih radnika pozitivno na koronu

- Kada je u pitanju Nišavski okrug, testirano je ukupno 280 osoba zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, od kojih su 54 bile pozitivne. Od toga su 47 zdravstveni radnici: 29 lekara i 18 medicinskih sestara - navela je Kisić-Tepavčević.

Većina je iz KC Niš - njih 27, a 7 iz niškog Doma zdravlja.

Ona je dalje istakla da je troje inficirano u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika, jedna osoba u Domu zdravlja u Aleksincu, a još dve u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Toponica.

- U ovom momentu 5 zdravstvenih radnika iz Niškog okruga je hospitalizovano, 32 je u izolaciji i čekaju rezultate drugog testa. Prvi test je bio negativan. U hali Čair je njih četvoro - kazala je.

11 zaraženih u valjevskoj bolnici

Zaraženih zdravstvenih radnika ima u i Opštoj bolnici u Valjevu.

U Valjevu je sada 11 zdravstvenih radnika pozitivno. Njih 180 se nalazi u izolaciji. To je ustanova koja ima više od 1.241 zaposlenih, te je, ukoliko je potrebno, moguće izvršiti reorganizaciju u okviru ustanove ukoliko bude potrebe za tim - objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Valjevo U Valjevu je do sada 11 zdravstvenih radnika pozitivno na kovid, Valjevo / Foto: Wikipedia/Guerberj

Kako je navela, 180 radnika Opšte bolnice u Valjevu još nije testirano jer još nije došao period kada je to neophodno uraditi.

- Kada istekne period samoizolacije, ukoliko ne dobiju nijedan znak respiratorne infekcije, tada će da budu testirani pre no što se ponovo vrate na radne zadatke - rekla je ona.

3 lekara i 3 sestre na Bežanijskoj kosi

U KBC Bežanijska kosa, koja je "no-kovid" bolnica testirano je 10 zdravstvenih radnika, a pozitivno je njih šestoro, kako je saopštio epidemilog Predrag Kon.

- Pozitivni su tri lekara i tri medicinske sestre. Oni nisu svi na istom odeljenju. Izdvojeni su i prate se njihovi kontakti. Biće dodatno testirani ako pokažu simptome, tamo je sprovedeno odvajanje, to je no-kovid bolnica, jer u ovoj situaciji oni nemaju adekvatnu zaštitnu opremu koja se planira za kovid bolnice - rekao je dr Kon.

Četvoro inficiranih u Jagodini

Direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić izjavio je danas da su u ovom gradu na korona virus pozitivne 24 osobe, među kojima je četvoro zdravstvenih radnika.

Dom zdravlja u Jagodini, Jagodina Dom zdravlja u Jagodini, Printskrin: Google Street View

- Oni su adekvatno zbrinuti, dvoje medicinara je na lečenju u Beogradu - rekao je Miletić, na konferenciji za medije, održanoj na otvorenom ispred Gradskog centra za socijalni rad u Jagodini.

Sve službe Opšte bolnice i Doma zdravlja rade punim kapacitetom, a posle zatvaranje nekih odeljenja u Ćupriji i Paraćinu, zbrinjavamo i pacijente iz tih opština - rekao je Miletić.

Zaražena sestra u prijepoljskoj bolnici

Na hiruškom odeljenju bolnice u Prijepolju jedna medicinska sestra je zaražena korona virusom, ali ne na radnom mestu, dok je delu osoblja određena izolacija.

- Danas se vrši dezinfekcija bolnice i hiruško odeljenje će nastaviti sa radom nakon toga - izjavio je za Tanjug direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Opšta bolnica u Prijepolju, Prijepolje Zaražena medicinska sestra u Opštoj bolnici u Prijepolju, Printskrin: Youtube/Televizija 5 Uzice

- Rad će se nastaviti sa onim osobljem koje je do sada bilo na odmoru, tako da se neće prekidati sa radom -rekao je Božović za Tanjug i naveo da je ovo izolovani slučaj u Zdravstvenom centru.

Dezinformacije u kuršumlijskom Domu zdravlja

U pojedinim domovima zdravlja bilo je i, kako su preneli mediji, dezinformacija u vezi sa lekarima koji jesu, odnosno nisu zaraženi korona virusom.

Vest da je jedan od lekara, radiolog dr Tomislav Arsenijević iz Kuršumlije pozitivan na korona virus, demantovala je direktorka Doma zdravlja, Uranija Petrović.

Dom zdravlja u Kuršumliji, Kuršumlija Foto: dzkursumlija.org.rs

- Moram vam reći da je sve što je doktor Arsenijević izjavio dezinformacija i neistina, a cilj je da se uznemiri javnost. Njegovi rezultati laboratorijskog nalaza su dobri, a bolovanje je otvorio kod svog izabranog lekara putem telefona. Na osnovu prvog pregleda i laboratorije, izabrani lekar ga nije poslao na dalje lečenje u neku od ustanova u Prokuplju ili Nišu, gde je praksa da šaljemo sve pacijente obolele ili za koje sumnjamo da imaju korona virus - istakla je direktorka.

Ona je dodaje da su imena svih zdravstvenih radnika poslata Ministarstvu zdravlja, koje će ispitati ceo slučaj i Institutu za Javno zdravlje Niš, od kojih čekaju dalje instrukcije.

Video: Predrag Kon o ulasku zaraze Covid-19 u KBC Dedinje

Video: Kon: Ko god da je zaražen od medicinskih radnika, udaljava se sa posla

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    6. april 2020 | 19:06

    Meni vise nista nije jasno !Kaze dr Kon za medicinsko osoblje zdravi su a pozitivni .Ja sam sad shvatila da mi svi imamo taj virus samo sto neko se razboli a neko ne .Tako i za karcinom kazu da mi svi imamo urodjenu tu celiju pa kod nekog se aktivira i oboli a kod nekog nikada on oboli od neceg drugog.Ovo je sve LUD ZBUNJENOG !

  • Belegija

    6. april 2020 | 19:10

    I to su setaci doneli sigurno....,sta god da se desi SETACI

  • Bakica

    6. april 2020 | 19:08

    Zar ovo sve nije dovoljno da se shvati kako smo svi životno ugroženih.. Poslušajmo savete lekara jer oni izlazu svoje živote opasnosti da bi druge spasavali. Što manje budu imali posla pre će nas napustiti ovaj nevidljivi.😎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA