Tiodorović: Broj obolelih će rasti do Vaskrsa, zaraziće se 60 do 70 odsto stanovništva

- Do kraja aprila pojaviće se tendencija blagog pada, a u maju, ako bude toplo virus će početi da strada od ultraljubičastih zraka, jer ne može da izdrži temperaturu preko 23 stepena - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19

  • 79
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su stručnjaci uglavnom saglasni da će do Vaskrsa rasti broj oboleli od korona virusa, kao i da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

Tiodorović, koji je član zdravstvenog kriznog štaba, istakao je da je vrlo važna istina da je Srbija prva u Evropi formirala takav oblik organizovanja i smatra da je to bio pravi potez.

- Može se reći da ovo funkcioniše na jedan sasvim primeren način - ocenio je Tiodorović za RTS.

Smatra da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

- Zato smo prihvatili da bude ograničenje subotom, nedeljom kako je sprovedeno, a efekte ćemo videti za pet-šest dana - navodi on.  

Kaže da je sigurno da će se razboleti oko 60, 70 odsto stanovništva, pitanje je samo u kom intervalu, kaže Tiodorović.

- Osamdeset odsto ljudi nema simptome, ili ima veoma blage. U tome je glavni problem. 20 odsto će imati od srednje do teške kliničke slike - dodaje on.

MERE KORONA TIODOROVIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kad prođe tih 60, 70 odsto, napominje Tiodorović, imaćemo kolektivni imunitet.

Ako plan za suzbijanje širenja pandemije uspe, onda će se do kraja aprila pojaviti tendencija blagog pada, a u maju, računajući da bude toplo, virus će početi da strada od ultraljubičastih zraka, jer ne može da izdrži temperaturu preko 23 stepena.

- On će da ugine, ali to ne znači da će potpuno da nestane. Opreznost ostaje - upozorava Tiodorović.

Video: Kon zadovoljan brojem testiranih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko10

    7. april 2020 | 09:03

    Kineski stručnjaci juče kažu da virus može opstati i na 56 stepeni, ovaj naš stručnjak sada govori da na 23 stepena, virus ne može opstati??? Ovo više nije žalosno, već postaje smejurija...Svaki dan druga priča, svaki dan jos 2 ključne nedelje??? Dosta više histerije i panike, brzo će izaći istina u svetu o ovom virusu...

  • luka

    7. april 2020 | 09:04

    celom svetu 1.2 miliona obolelih a samo mi cemo da imamo 3.5 milioma obolelih? daj bre matori sta lupetas

  • Ivan

    7. april 2020 | 09:17

    Nisu mi jasni ovi podaci. Kao da zele da izazovu konfuziju u narodu. Kako da se zarazi 70% stanovnistva? Pa onda ispada da ce 2 od 3 gradjanina biti pozitivan na koronu i pored ovolikih mera opreza. Pa ajde onda da se svi zarazimo i da ovo prevazidjemo brzo ako je vec takva situacija. Nista mi nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA