≫ 

Šta će biti s bolnicama gde su medicinari desetkovani? "Neki lekari radili, mislili da je kijavica"

Bilo je neodgovornosti kod nekih lekara, koji su radili sa kijavicom, misleći da nije potrebno da se udaljavaju s posla, rekao je Kon

  • 0

Bolnice će u slučaju inficiranja većeg broja svojih zaposlenih korona virusom morati da rade sa smanjenim kapacitetima i, premda će rad biti težak, njihovo funkcionisanje neće smeti da bude ugroženo, kazao je epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji za novinare.

- Biće teško, ali bolnica mora da nastavi da radi, ne možemo bez bolnica koje su stub sistema. To znači rad sa smanjenim ekipama, radiće samo hitne slučajeve, da se premosti taj period... I tako će raditi sve bolnice u Srbiji, ako se otkrije da su zaraženi medicinski radnici - kazao je Kon.

Kako je napomenuo, bilo je neodgovornosti kod nekih lekara.

- Neočekivano je to, ako možemo nešto da kažemo, da su neke kolege i dalje smatraju: "Nemam ništa, ma to je obična kijavica, ništa mi nije" i tako dalje... zaista misleći da je korisno da i dalje rade u smislu pomoći. Takvi treba da se udalje s posla i da pomognu i sebi, a i svima nama. Sada kad ima testova, svaki takav će biti testiran, to je razlika. Ne kao do sad: "Nemam, nije mi ništa, to je obična prehladica" i tako dalje. U ovoj situaciji svi će biti takvi testirani. To i jeste cill... Pa ćemo raditi ako treba sa 2/3 kapaciteta, ali ćemo raditi pouzdano i sigurno, bez straha od infekcije - kaže Kon.

Kada je u pitanju bolnica Dr Dragiša Mišović, Kon je napomenuo da je od 67 zaraženih zaposlenih čak 61 bilo bez ikakvih simptoma.

- Oni će biti udaljeni s posla, to je ogroman udar za tu kliniku, ali je to nužno. Ti ljudi bez simptoma teško prenose sam virus i onako kako su zaštićeni teoretska je šansa da bi prenosili zarazu, ali bez obzira na to mi čim znamo da su pozitivni, oni moraju biti udaljeni s posla - zaključuje Kon.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA