Američka ambasada optužila srpske medije za dezinformisanje: Profesor sa Harvarda nije stvorio kornu

Reagovali na Tviteru

  • 6
Americka Ambasada Foto: Twitter/USEmbassySerbia, Pixabay

Američka ambasada reagovala je večeras na izveštavanje u Srbiji optužujući deo medijskog spektra za širenje dezinformacija u vezi sa zarazom korona virusa.

Oni su sa zvaničnog naloga ambasade Sjedinjenjih Američkih Država u Beogradu tvitovali vest "Glasa Amerike" uz poruku da je zabrinjavajuće šti se pojedini tabloidi u ovom trenutku bave širenjem dezinformacija.

U "okačenoj" vesti se govori o tome da je pogrešno preneta informacija o navodnoj umešanosti u kreiranje i prodaju korona virusa profesora Čarlsa Libera, šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, kao i njegovom hapšenju, i dvoje kineskih državljana Janćing Je i Zaosong Ženga.

Američki mediji preneli su demant te informacije krajem februara, a u domaću javnost dospela je sa Tvitera.

Kako U "Glasu Amerike" navode profesor je "iznosio lažne navode nadležnima u Sekretarijatu pravde i u Nacionalnom institutu zdravlja o svojim vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Vuhanu (u kojem je izbila epidemija, kasnije i pandemija koronavirusa) i programom kineskih vlasti pod nazivom „Plan o hiljadu talenata“ – čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu – kao i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete za to što nije uspeo da objasni poreklo značajnih suma novca koje mu je isplaćivala kineska vlada – uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu – mesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vreme angažovanja na vuhanskom univerzitetu.

Portal Fektček, koji je prvi izneo ove podatke, ukazuje da ne postoje ikakve poznate veze naučnika Libermana sa virusom. Niti pak ima dokaza da je Kovid 19 proizveden u laboratoriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    7. april 2020 | 22:31

    Pa nisu tabloidi u Srbiji izmislili tu vest nego su samo preneli pisanje Američkih medija. Šta se ambasada odmah okomila na nas, neka jure svoje medije, ako smeju da ih jure ...

  • Ђера

    7. april 2020 | 22:06

    "Мож' да бидне, не мора да значи".Баш ће неко да призна ту срамотну радњу.

  • L

    7. april 2020 | 23:11

    Bas bih me cudilo da nas ne optuze za nesto 😤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA