≫ 

Da li je tačno da su ljudi koji su iz porodica zaraženih vraćani kući zbog nedostatka kapaciteta?

Kon: Infektološki kadar je deficitaran, tu imamo problem

  • 3

Na redovnoj konferenciji povodom epidemije korona virusa u Srbiji epidemiolog dr Predrag Kon odgovorio je na pitanje novinara kakvo je stanje na Kliničkom centru u Nišu i da li je tačno da su neke osobe, iako su imali pozitivne u svojim porodicama, i dobile upute za niški Klinički centar, vraćene kućama zbog nedostatka kapaciteta, kao i na to šta bi trebalo da donesu mere preraspodele zdrvastvenih radnika iz zdravstvenih ustanova.

- Infektološki kadar je deficitaran i tu imamo problem, jedan od načina je prebacivanje lakših slučajeva u halu Čair.

- Svi dopunski kapaciteti se prave iako ne nameravamo da se koriste, bitno je da postoje. Pomenute su i druge lokacije, i banjski neki uslovi su pominjani, i o tome se razmišlja. Ako je bilo slučajeva vraćanja ljudi, privremeno su vraćeni, ali je sasvim sigurno da će se naći rešenje.

- Bilo je kapaciteta u Vojnoj bolnici u Nišu, ali se od toga odustalo jer se otvara nova zgrada u KC Niš da postane nova Covid bolnica - rekao je Predrag Kon.

Baka vraćena kući - nije bilo mesta 

Kako je Telegraf.rs već pisao zbog popunjenosti kapaciteta u Nišu, sinoć je iz ustanova vraćena i jedna baka kojoj su prethodnog dana stigli rezultati da je pozitivna na korona virus.

Ona je imala upalu pluća i temperaturu, a umesto da bude smeštena u bolnici, vraćena je svojoj kući.

Kada su nam javili da je zaražena, rekli su da će doći Hitna da je odveze na Infektivnu. Došli su posle par sati, odvezli je u bolnicu, međutim, na Infektivnoj je rečeno da nemaju mesta. Odveli su je na Plućnu, međutim, ni tamo nije bilo mesta pa su je poslali u Halu "Čair". Tamo je doktor rekao da ona nije za halu, jer je teži pacijent. Vratili su je na Plućnu, gde opet nije primljena. Na kraju su je dovezli kući. Sve vreme ju je Hitna vozila, i provela je po bolnicama od 18 sati sinoć do 22.30 - ispričao je za Telegraf.rs njen sin Dejan Marinković.

On kaže da ne može da veruje da juče pričaju svi da zaraženi ne smeju da budu kod kuće, a majka mu nije primljena u bolnicu. 

- Nisu joj dali ni nikakvu terapiju. Lečimo je moja dva brata i ja. 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Doktorka Darija o potencijalnom lečenju krvnim serumom obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раша

    8. april 2020 | 16:30

    Ако се буду поштовале мере као до сада, а слушали твитер и остали интернет стручњаци и шарлатани, биће овога још, на жалост оболелих, а срећу мудросера.

  • Sremcica

    8. april 2020 | 23:25

    Porodica obolele od kovid 19 ,zivi u kuci. Plasimo se u komsiluku su,setaju slobodno. Zasto nisu zadrzane a zive u Sremcici. U dvoriste ne smemo da izadjemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA