Osuđenici iz 3 srpska zatvora šiju 5.000 maski dnevno: Sve više njih želi da pomogne tokom epidemije

U zatvorima se prave i kombinezoni, odnosno zaštitna odela, a rad je isključivo na dobrovoljnoj osnovi

  • 3
Osuđenici, maske Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici u tri zavoda - KPZ Niš, KPZ Sremska Mitrovica, KPZ Požarevcu (Zabeli) i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu od polovine marta šiju zaštitne maske za lice koje su namenjene prvenstveno za sopstvene potrebe - zaposlenima i osuđenicima i pritvorenicima u zavodima u celoj Srbiji, povodom nastale situacije u vezi sa epidemijom korona virusa.

Većina njih prošla je sertifikovanu obuku za šivenje u krojačkim pogonima (osim osuđenika u Zabeli koji od ranije umeju da šiju), a iz dana u dan raste broj osuđenika koji se javljaju da pomognu na bilo koji drugi način - da pakuju maske, odnose i donose materijal, čiste krojački pogon.

- U KPZ Niš su svi prošli šestomesečnu obuku za šivenje i krojenje. Osuđenici u Zabeli koji su od ranije znali da šiju ponudili su sami upravi da se organizuje šivenje zaštitnih maski pa je zavod sam i uz pomoć donacije nabavio mašine i odmah se krenulo sa proizvodnjom iako u ovom zavodu ne postoji krojački pogon - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenici, šivenje maski Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Dnevno se u sva 4 zavoda proizvede oko 5.000 maski. U početku je taj broj bio 3.000 maski dnevno ali su se javili donatori koji su poklonili zavodima mašine za šivenje, ili su ih zavodi sami nabavili, što je pomoglo da se uveća i proizvodnja.

- Podsećamo da je rad osuđenih isključivo na njihovoj dobrovoljnoj osnovi. Osuđenici, u skladu sa zakonom primaju platu, imaju zdravstveno siguranje i pravo na godišnji odmor van zavoda. Takođe, naglašavamo da u sertifikatima za obuke za zanimanja nigde ne stoji da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća stigmatizacija bivših osuđenika a njima olakšao put do posla po isteku kazne. Reč je o poslovima koji su inače deficitarni na tržištu rada - to su poslovi pekara, kuvara, fasadera, varioca, zavarivača, krojača, rad na poslovima u kartonaži, grafičara, CNC mašinama - ističu iz Uprave.

Izrađuju i kombinezone

KPZ u Sremskoj Mitrovici, najveći zatvor u zemlji i u regionu Balkana, počeo je i sa izradom kombinezona (oko 100 komada dnevno), kao i kapa za kosu i nazuvica (500 komada dnevno). U međuvremenu je i KPZ Niš (drugi po veličini zatvor u zemlji) pokrenuo takođe proizvodnju zaštitnih odela (kombinezona) i to u proseku oko 30 komada dnevno.

Osuđenici, šivenje maski Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Osuđenici žele da pomognu u ovoj situaciji i svesni su koliko je značajan njihov rad u ovom trenutku. Podsećamo da su, recimo, osuđenici u KPZ u Nišu u proteklom periodu pokazali humanost prema onima kojima je pomoć potrebna i to u ukupno 12 humanitarnih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, a u nekima od njih su bili i inicijatori. Oni su 2018. godine, zajedno sa našim zaposlenima, pomogli kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj u pojedinim situacijama za život tek rođene dece u Nišu - napominju.

Osuđenici u najvećim kazneno-popravnim zavodima su sami bili inicijatori da se svako ko želi odrekne takozvanog suvog obroka koji dobijaju nedeljom umesto večere u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dela stanovništva kako bi pružili podršku društvu u ovim vanrednim okolnostima.

Pojačana psihološka pomoć, telefonski razgovori s porodicom

Osuđenici su sa razumevanjem prihvatili situaciju i uprave zavoda sa svojim stručnim timovima su odmah na početku uspostavile otvoren dijalog kako bi objasnile licima zbog čega su mere neophodne.

Zaposleni u Službi za tretman, vaspitači, psiholozi i specijalni pedagozi, u ovom trenutku sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku kako za osuđena lica, tako i njihove porodice.

- Psihosocijalna podrška je od ključnog značaja u svakoj stresnoj situaciji koja može da proizvede veliki broj pitanja i baš zbog toga zaposleni u Službi za tretman organizuju u ovim danima veći broj radionica na kojima se razgovara o svim pitanjima, dilemama, promenama u raspoloženju i važnosti tolerancije prema svima u svom okruženju - kažu iz Uprave.

Jedna od mera koja je doneta usled vanredne situacije je i produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano. Osuđenicima je omogućeno da imaju što češće telefonske kontakte sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihove porodice.

- Još jednom naglašavamo da su sva osuđena lica još prvog dana uvođenja mera obaveštena da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena. To se posebno odnosi na lica koja se nalaze u otvorenom i poluotvorenom odeljenju i koja imaju prava na vanzavodska prava i pogodnosti, slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do 7 dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda, a koje su do daljeg odloženi - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA