≫ 

Poslednja mera je otvaranje škola: Popuštanje će biti usmereno na najstarije sugrađane i decu

- Ovo što smo postigli ne smemo da pokvarimo zbog lepog vremena i naše želje da se družimo - rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević

  • 41

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je danas da posle Vaskrsa možemo da očekujemo smanjenje broja inficiranih i mrtvih od korona virusa. Komentarišući te navode, epidemiolog dr Predrag Kon naveo je da će "uvek da podrži optimističan scenario", ali da su brojke te koje presuđuju.

- Ne znamo konkretne brojke, jer se prvi put sa ovim suočavamo. Pratićemo iskustva drugih, epidemije se dešavaju paralelno po svetu. Gledaćemo iskustva naših partnera iz Kine. Svakako će doći do popuštanja i relaksacije. Oni koji trpe zbog toga što su izolovani, mislim da neka popuštanja treba da budu usmerena ka tom delu stanovništa. Racionalno moramo da popuštamo, da se ne bi zarazili na kraju - upozorio je.

- Prema mom mišljenju, poslednja mera je otvaranje škola - istakao je dr Kon.

Darija Kisić-Tepavčević, zamenica direktora Insituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" navela je da je jedan od dobrih pokazatelja procenat pacijenata koji se prime u bolnice, a koji zahtevaju respirator.

- Sada imamo 136 pacijenata koji su vitalno ugroženi i nalaze se na respiratoru, neki od njih i duže od 15 dana. Svaki novi dan kad ne budemo imali smrtni ishod i prijem u bolnicu koje će zahtevati uključivanje na respirator je ono što ćemo prvo gledati pri razmatraju popuštanja mera - ukazala je dr Kisić-Tepavčević.

Kako je istakla, kraj ove epidemije se vidi, ali ne treba da budemo nestrpljivi.

- Ovo što smo postigli ne smemo da pokvarimo zbog lepog vremena i naše želje da se družimo. Sada je pravo vreme da damo sve od sebe, nije to još dugačak period. Ja ga brojim u nedeljama, neki u danima, ali se svi nadamo da će to da bude tako - rekla je ona.

Prema njenim rečima, mere će se donositi u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

- Mere će biti usmerene i ka vraćanju u svakodnevne životne tokove naših najstarijih sugrađana. Ide lepo vreme kada virus slabi, a mere će se donositi od aktuelne epidemiološke situacije. Mere će biti usmerene na školske kolektive i na populaciju najstarijih - objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Letnja škola

Dr Predrag Kon naveo je i da predlaže letnju školu, ali zna da ta ideja neće naići na odobravanje.

- Letnja škola je vrlo racionalna, jer tada virusa nema mnogo, deca bi nešto prenosila, imala bi blage simptome. Moramo da pravilno procenjujemo rizike da je što manji rizik da nam opet nešto ne bukne - rekao je on.

Kako je dodao, i kafići sigurno jesu neki rizik, isto kao i okupljanje, ali "život mora da se vrati".

- Ovo će se završiti. Te mere ćemo postupno spovoditi. Nikad mi ovo nećemo zaboraviti, ovo je ozbiljno ušlo nas. Na grip smo se potpuno navikli, da se od njega umire, iako postoji vakcina. Navići ćemo se i na koronu, dočekaćemo i tu vakcinu - poručio je epidemiolog.

Video: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo pet osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • O

    10. april 2020 | 16:28

    Ocemu vi pricate kakva letnja skola ako deca rade online nastavu sta treba sad i online nastavu i onda na leto u skolu sumnjam da ce hteti profesori a kamoli deca...

  • Saska

    10. april 2020 | 17:13

    Ti ces na mom detetu da isprobavas virus,isprobaj ga na sebi.Ja svoje dete pustiti necu odmah u školske klupe.Pogotovo sto je osetljiva,svaki virus pokupi..

  • Ccccc

    10. april 2020 | 17:55

    Letnje škole,zašto da ne?Samo u učionici koja je klimatizovana,jer biti sa trideset duša u prostoru gde je temperatura 30 stepeni,kakav učinak možemo očekivati?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA