≫ 

U Srbiji oboleo 441 medicinski radnik: Zvanično objašnjeno kako sad funkcioniše zdravstveni sistem

- Nije bilo lako, a neće biti ni ubuduće - rekao je Lončar

  • 8

Na redovnoj konferenciji povodom izveštaja o stanju epidemije korona virusa u Srbiji ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u Srbiji oboleo 441 zdravstveni radnik, a da je njih 251 smešteno u bolnice, što znači da imaju tešku ili srednje tešku kliničku sliku. 

Na pitanje kako pored tolikog broja obolelih medicinskih radnika sistem funkcioniše Lončar je rekao da sve teče dobro zahvaljujući pre svega sposobnosti radnika, volji i želji da se prilagode u sasvim drugom režimu rada.

- Mi smo došli do toga da sve ove bolnice koje smo pretvorili u Kovid bolnice imaju i dovoljno lekara, medicinskih sestara i medicinske opreme. Nije bilo lako, a neće biti ni ubuduće. Onako kako mogu da pomognu građani je da nemaju kontakte jer se jedino tako sprečava da ljudi završe u bolnici. Ono što je bitno je da su se svi medicinski radnici u vrlo kratkom roku prilagodili i novom načinu rada, preporukama i standaradnima - rekao je Lončar.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da su svi zaraženi medicinski radnici isključeni s posla, i da se ispituju svi njihovi kontakti, čak i oni koji nemaju nikakve tegobe.

- A, takvih imamo i sve više ih otkrivamo. Potpuno zdravi koji su pozitivni i isključuju se s posla. To je svesno odvajanje kadra da ne bi došlo do infekcije. Bili smo svesni da ćemo ostati bez kadra, i sada smo u maksimumu. Nažalost treba mnogo vremena da se vrate na posao, tako da je to prestrojavanje u hodu i nešto što će kasnije da se opisuje kao jedno izuzetno osmišljeno i pravilno pripremljeno ponašanje. To što neki to ne vide shvatiće tek kasnije, nakon analiziranja. Svi zdravstveni radnici čak i asimptomatski odlaze u specijalne bolnice, znači da se odvajaju da bi i takvom izolacijom svesno učestvovali u sprečavanju daljeg širenja infekcije. I to je doprinos lekara - rekao je Kon.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa Strasbourg

    11. april 2020 | 15:44

    Zrtvovali ste zdravstvene radnike ... terali ste ih da rade bez zastitne opreme... vidimo se na Evropskom sudu pravde

  • Ivan

    11. april 2020 | 15:41

    Smesan sistem, nesto vise od 3000 obolelih u celoj Srbiji i vi pricate nema vise mesta!

  • PRC

    11. april 2020 | 16:58

    To je rezultat kako su opremljene bolnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA