≫ 

Kad će nam biti ukinute mere: Ako korona uđe među stare, smrtnost će biti velika. Moramo se strpiti

Ako se infekcija proširi tamo, smrtnost je velika

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom najnovijih informacija o korona virusu u Srbiji rečeno je da je u domovima za stare najosetljivija populacija, a ukoliko se infekcija proširi tamo, smrtnost će biti velika.

- Jedan od prioriteta je da se masovno ne proširi ova infekcija među starijim građanima, jer oni imaju najveći rizik od nastanka komplikacija, čak i od smrtnog ishoda - dodala je Kisić Tepavčević i napomenula da stepen kolektivnog imuniteta koji je potreban da spreči širenje epidemije treba da je oko 60-70 odsto, to znači da taj broj nas mora da se zarazi da ne bi virus bio opasnost i po hronične bolesnike.

- Mi gradimo kolektivni imunitet, ali populacija starih i dece jeste osetljiva. Kad bismo sad ukinuli mere, mi bismo urušili naš kolektivni imunitet. Suština je da oslabimo virus, a pravi pokazatelj je broj pacijenata s najtežim oblikom bolesti, a to sagledavamo kroz broj pacijenata koji je na respiratoru - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, čime je izokola zapravo rekla da ukidanje mera još nije u planu.

U određenim ustanovama je potvrđeno prisustvo infekcije kovid 19

- Ukupni broj ustanova socijalne zaštite iznosi 74 sa kapacitetom od 14.512 korisnika, od toga je 57 ustanova za odrasle i starije i 17 domova za decu i mlade - istakla je dr Darija Kisić Tepavčević.

- Privatnih ustanova koje imaju domski smeštaj odraslih i starijih iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika. Zaključno s današnjim danom novi korona virus je potvrđen kod 44 korisnika, I to 14 korisnika u Staroj prugi na Umci, 12 korisnika u domu Doživeti stotu u Beogradu, Zemun, 6 korisnika u gerontološkom centru Niš, 6 korisnika u domu Nana u Beogradu, 4 u domu za lica ometena u razvoju Blace, 1 korisnik u domu za stare Smederevo, jedan u Pomoć u kući u Beogradu  - rekla je dr Kisić.

Zaraženo je i 25 zaposlenih.

Dom u Smederevu

U domu za smeštaj starih u Smederevu testirano je 38 zaposlenih i 41 korisnik, 14 korisnika je hospitalizovano.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Kon: Smrtnost je iznad 10 posto, što je jako ozbiljno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jb

    12. april 2020 | 19:10

    UKIDAJTE VANREDNO STANJE.. DOSTA NAM JE LAZI..

  • Rastko

    12. april 2020 | 19:08

    Verujem da skoro biti nece.

  • Ana

    12. april 2020 | 21:07

    Ljudiiiii.. Korona virus ne postoji.. Zasto ovo da trpimo?? Samo laz nam plasiraju peko medija... Pa nijednom ne vidosmo te silne "bolesnike"... Samo laz, laz, laz!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA