Kakva je situacija u Šapcu i da li je ovaj grad na putu da postane novo žarište u Srbiji?

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu kod ukupno osam zdravstvenih radnika je pozitivan nalaz na korona virus - saopšteno je juče iz ove ustanove

  • 3

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević rekla je danas da je situacija, kada je reč o suzbijanju korona virusa, u Šapcu pod kontrolom.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu na pitanje kakva je situacija u zdravstvenim ustanovama u Šapcu i da li preti da taj grad postane novo žarište, podvukla da je u ovom momentu čitava naša zemlja žarište.

- Kada je u pitanju Šabac, radi se intenzivan nadzor u zdravstvenim ustanovama i populaciji, koje kao i u većini delova zemlje rade mukotrpan posao - dodala je ona.

Konferencija za štampu, KZŠ, SRBIJA KORON BILANS Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Na pitanje da li Srbija učestvuje u istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) vezanu za protokol o upoznavanju sa virusom, načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je kazao da nije samo SZO, koja je inače krovna institucija međunarodnog zdravstva, ponudila takav upitnik.

Ukazao je da je Srbija dobila slične upitnike i od Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kojem se redovno, u okviru međunarodne obaveze, šalju informacije kao i SZO, još pre nego što su upućeni upitnici.

- Ovo je samo nova forma uputnika - naglasio je on dodajući da je slanje informacija naša međunarodna obaveza i uobičajena procedura.

Kisić-Tepavčević rekla je da ovo nije prvi put da naša zemlja u oblasti zdravstva sarađuje sa najkompetentnijim međunarodnim organizacijama.

Istakla je da Srbija učestvuje u svim aktivnostima i protokolima širokog spektra aktivnosti.

- Pratimo sve aktuelne informacije sa svih aspekata kada je u pitanju virus - ukazala je ona.

Video: Stevanović: Bitno je da se testiraju i lekari koji rade s onkološkim pacijentima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    12. april 2020 | 18:57

    A svrbi Vas Šabac?

  • Ja

    12. april 2020 | 19:43

    Zna se ko je doneo virus u Šabac, ugledni članovi bahate stranke koji su i pored zabrane okupljanja slavili rođendan, neki su već smesteni u bolnicu.

  • Jovan

    13. april 2020 | 16:53

    Malo ljudi nosi maske,u parku danas poprilicno ljudi.Neki sede,neki šetaju,neki momci džogiraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA