≫ 

Lončar objasnio zašto se nije pojavljivao 13 dana: Iskoristio je metaforu o brodu i kabini

Ministar zdravlja je naveo da se u startu protiv korone u Srbiji borilo 20.000 lekara i 60.000 medicinskih sestara, a da je u  poslednje dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i sestara

  • 37
SRBIJA KORONA BILANS Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije se pojavljivao na konferencijama ni u medijima gotovo 15 dana, a večeras je na TV PRVA objasnio da ga nije bilo jer je morao da napravi novu organizaciju zdravstvenog sistema.

Struka sve vreme vodi ovu priču a ja sam morao da radim. Zdravstveni sitem ima preko 100.000zaposlenih. To nije nimalo slično pre pojave prvog slučaja korona virusa. Prema tome, bilo je neophodno napraviti novu organizaciju zdravstvenog sistema. Obučiti te ljude da rade i ustanoviti sistem koji će da daje rezultat - kazao je Lončar na pitanje zašto ga nije bilo 13 dana.

On je objasnio hijerarhiju donošenju odlukama u vezi sa epidemijom korona virusa:

- Imate krizni štab koji odlučuje koje će mere da se preduzimaju. Glavnu reč vode epidemiolozi i oni su ti koji nama daju  daju preporuke, uputstva. šta treba da radimo. Kada oni daju daju preporuke mi treba da organizujemo zdravstveni sistem, to je deo koji moram ja da uradim. KBC " Dr Dragiša Mišović" se do juče nije bavio infektivnim bolestima, Gradska bolnica na Zvezdari, takođe, kao i Zemunska i Bolnica u Pančevu. Mi smo od svih tih bolnica morali da napravimo korona bolnice.  Pacijente koji su ti bili preuzele su KBC "Bežanijska kosa" i VMA - objasnio je Lončar i naveo da taj broj pacijenata na nivou Srbije iznosi 10.000:

- Zato se nisam pojavljivao, nisam stigao.  Ako upravljate brodom, avionom, mislim da čovek mora da bude u kabini, da vozi taj brod i dovede u jednu mirnu luku, a posle da objašnjava. I najbolje se osećate kada sve sami iskontrolišete.

On je rekao da ako nekog zaboli slepo crevo može da potraži pomoć u Urgentnom centru, KBC "Bežanijska kosa ili na VMA.

Zaposleni 2.500 lekara i sestara

Naveo je i da se u startu Srbija protiv korone borila sa 20.000 lekara i 60.000 medicinskih sestara, a da je u  poslednje dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i sestara.

Odgovarajući na pitanje u vezi zaražavanjem zaposlenih u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" on je rekao da postoje dve opcije u toj situaciji.

- Možete da zatvorite bolnicu ili da je u najkraćem roku reorganizujete i da omogućite da ta bolnica radi. Mi smo se opredelili za ovaj drugi da bi dolazili hitni pacijenti i da bismo spasavali živote - rekao je on.

Video: Lončar: 441 zdravstveni radnik je pozitivan na korona virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA