≫ 

Na Fruškoj gori za 9 dana izbilo 16 požara: Dva su bila veća, a svaki je izazvao čovek

I bacanje pikavca kroz prozor automobila u toku vožnje može napraviti veliki problem

  • 2
Fruška gora, požar Foto: Nacionalni park Fruška gora

U Nacionalnom parku Fruška gora od početka aprila svakodnevno se beleže požari koji su izazavani nepažnjom i nemarom građana koji borave ili prolaze kroz park.

Za 021.rs u Upravi parka navode da je od početka aprila zabeleženo 16 požara, a ukupno je izgorelo oko 45 hektara niskog rastinja. Od 16 požara, dva su bila veća, dok su ostali, manji izazvani mahom bacanjem pikavaca iz vozila u pokretu. U većim požarima nisu bile zahvaćene šume, osim što je šumski pojas zahvaćen u manjoj meri na lokalitetu "Susečki rit" (topole i vrbe).

- Nakon 4. aprila i požara na lokalitetu 'Dumbovo', ponovo je 8. aprila u večernjim časovima buknuo požar nešto većih razmera u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka na lokalitetu 'Katanske livade' nedaleko od sela Čerević. U međuvremenu se desilo nekoliko manjih požara mahom uz asfaltirane puteve, za koje se pretpostavlja da su nastali usled bacanja pikavaca cigareta kroz prozor automobila u toku vožnje koji su brzom reakcijom Čuvarske službe i vatrogasaca u kratkom roku ugašeni - kažu za 021.rs u Nacionalnom parku "Fruška gora".

Za sada iz policije nema informacija o hvatanju počinioca ili počinilaca.

U Upravi parka apeluju na građane da za vreme vanrednog stanja, tj. za vreme policijskog časa ne dolaze na Frušku goru, a istovremeno pozivaju sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema prirodi. U Upravi Nacionalnog parka napominju da je strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom i da je kazna za taj prekršaj do 100.000 dinara.

Video: Bukti požar kod Černobilja, radijacija 16 puta veća nego inače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PA

    13. april 2020 | 15:13

    Nije niko iz Vranja zapalio nego seljaci toga kraja,neka se sami zapitaju zašto .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA