≫ 

Loša situacija u Leskovcu. Umrla zdravstvena radnica, nije korišćena oprema. Ne može: "Neće mene"

Stručnjaci tvrde da je opreme dovoljno, te apeluju na zaposlene u zdravstvenom sistemu da primenjuju protokole

  • 5

Da je situacija u leskovačkoj bolnici loša, te da oprema, prema saznanjima Kriznog štaba, nije korišćena, rekao je na današnjoj konferenicji za medije epidemiolog Branislav Tiodorović. On je rekao da je na Infektivnoj klinici umrla jedna zdravstvena radnica, te da je sedam zaraženih.

- Nažalost imamo vrlo lošu situaciju u leskovačkoj bolnici na Infektivnom odeljenju gde oprema nije korišćena, ili bar mi znamo da oprema nije korišćena. Strašan je rezultat da nam je koleginica tamo umrla, sedmoro njih je pozitivno. To je samo još jedan dokaz koliko je važno da zdravstveni radnici koriste zaštitnu opremu - rekao je Tiodorović odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da se sa opremom nije oskudevalo, te da je nabavljena sa svih strana sveta, što kupljena, što putem donacija.

- Mi nismo oskudevali sa opremom. Veći je problem bio sa građanima, ali zdravstveni kapaciteti su bili zadovoljeni zaštitnom opremom. Ponekad se dešavalo da se neadekvatno i nepotpuno koristi. To je možda bio razlog i u ovom slučaju - rekao je on.

Sa ocenom da je Ministarstvo zdravlja donelo jasne protokole o sporovođenju lične zaštite zdravstvenih radnika, priključio se i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, koji je takođe kazao da opreme nije nedostajalo, sem u pojedinačnim slučajevima.

- Procenat zaraženih radnika je manji od 15 odsto, to se uklapa u sve statistike zemalja koje nisu imale tešku epidemiološku situaciju poput Italije, Španije ii SAD - rekao je dodajući napomenu kolegama: - Ono što želim da napomenem svim zdravstvenim radnicima to je da koriste zaštitnu opremu u skaldu sa svim protokolima, da će im ona pružiti potpunu zaštitu. U šestoj smo nedelji, dolazi do zamora, to uslovljava pad koncentracije. Potrebni su veći napori. Mali propust dovoljan je da se lekar zarazi i kontaminira kolege.

On je rekao i da među zdravstvenim radnicima ima pojedinih kolega koje se vode logikom da "neće baš njih".

- Imamo pojedinačne slučajeve kolega da idu po staroj logici - 'Neće mene. Nije me napalo pet ili šest nedelja'. Zato ih molim da se protokol striktno poštuje, kao i striktne mere zaštite. To je put kojim ćemo imati što manje obolelih radnika, a oni će onda moći da pomognu građanima.

Video: Gojković o broju pacijenata na klinikama i u bolnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    13. april 2020 | 16:19

    Obavezno da se uvede obavezno testiranje zdravstvenih radnika!

  • Ivan

    13. april 2020 | 17:12

    Strasno kakve propuste pravite po bolnicama!

  • Ivan

    13. april 2020 | 17:11

    Ko će da odgovara za taj propust, ili je samo neko pametovanje kao i uvek?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA