≫ 

Korona u Domu za ometena lica u Blacu gde su se desile 3 smrti u mesec dana: Kakvo je sada stanje?

- Oboleli su zbrinuti i o njima se vodi računa, a javnost ćemo obaveštavati nadalje o tome šta se radi vezano za ovu ustanovu da se stvore još bolji uslovi - rekao je danas Branislav Tiodorović

  • 5

Od prvog trenutka smo bili obavešteni o tome šta se dešava u Domu za smeštaj odraslih ometenih lica u Blacu, epidemiolog Medicinskog centra u Prokuplju je bio u toku, obišao je i odradio sve što treba, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Branislav Tiodorović, epidemiolog odgovarajući na pitanje Telegrafa o stanju u ovoj ustanovi. U ovom domu ima četiri zaražena korisnika korona virusom i osam zaposlenih, navela je juče dr Darija Kisić Tepavčević.

- Dobili su ono što im je neophodno, ovog trenutka je najteže raditi u ovakvim ustanovama, to je veoma odgovoran i težak posao, potpuno je razumljiv interes rodbine i građana da te ljude sačuvamo od zaražavanja. Oboleli su zbrinuti i o njima se vodi računa, a javnost ćemo obaveštavati nadalje o tome šta se radi vezano za ovu ustanovu da se stvore još bolji uslovi - rekao je Tiodorović govoreći o ovoj, kako je rekao, veoma važnoj ustanovi.

Medicinski kadar obezbeđuje centar iz Prokuplja. Iz Doma su se obratili kriznom štabu zbog nedostatka kreveta.

Prošle godine preminula tri korisnika za mesec dana

Podsetimo, mediji su u februaru 2019.godine preneli da je Nišlija S. Đ. (25), koji je bio smešten u Domu, dopremljen u prokupačku bolnicu bez svesti, s modricama i hipotermijom - temperaturom tela od 25 stepeni. U roku od mesec dana još dvojica štićenika doma su umrla pod okolnostima nerazjašnjenim do detalja.

Direktor Doma za smeštaj odraslih lica Blace-Trbunje razrešen je tada funkcije direktora pomenute ustanove.

Prilikom nadzora u Domu utvrđen je niz nepravilnosti. Inspektori su utvrdili da su uslovi boravka korisnika Doma ekstremno loši, mikroklimatski uslovi u spavaonicama izvan zone komfora i posledica neredovnog i nedovoljnog grejanja objekta, da je posteljina i odeća korisnika iznošena i sezonski neadekvatna, da je higijena prostora i lična higijena korisnika na izuzetno niskom nivou, kao i da su podovi i oprema u spavaonicama u vrlo lošem stanju, iako je i ranijim nadzorima nalagano da se obezbedi nova oprema". Drugim rečima, štićenici su spavali u sobama bez grejanja, pokrivali se samo jednim ćebetom i spavali na propalim krevetima, dok su zidovi puni vlage.

DOM ZA SMEŠTAJ ODRASLIH LICA BLACE - TRBUNJE Printskrin: Youtube/Milan Radojevic

Još pet preminulo

U Republici Srbiji je do 15 časova 13. aprila registrovano ukupno 4.054 potvrđenih slučajeva COVID 19. Preminulo je još pet osoba, pa je ukupan broj žrtava 85.

U poslednja 24 časa potvrđena su nova 424 slučaja zaraženih, što je najveći broj do sad u jednom danu. Najveći deo novoobolelih pacijenata su štićenici Gerontološkog centra u Nišu, njih 140.

Na respiratoru je 138 pacijenata.

U poslednja 24 časa testirano je 2.646 osoba, hospitalizovano je 2.890 ljudi.

Video: Komšije pokazuju šta sve rade štićenici u Domu za lica ometena u razvoju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    13. april 2020 | 19:26

    Piše oboleli su zbrinuti. Vidim kako su zbrinuti. I oni su ljudi, imaju dušu. Ali dušu nemaju oni koji su ih dali u dom. Ljudi bez duše

  • Mare

    13. april 2020 | 19:03

    Zalosno

  • Nenad

    13. april 2020 | 19:27

    Trebalo bi da drzava ili neko ko je odgovoran da malo vise povede racuna o tim ljudima tamo i u uslovima u kojima zive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA