≫ 

Deca sa autizmom i zastojima u razvoju dobijaju termin za šetnju od 18 do 20 časova

Dr Tepavčević je rekla da je takav zahtev bio potpuno stručno opravdan i da je određen termin nezavisan od svih ostalih termina i izuzetaka od policijskog časa

  • 28
Deca strah Pixabay

Na redovnoj konferenciji za medije povodom epidemije korona virusa u Srbiji dr Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje Telegrafa o tome da li je i u kojim terminima moguće izaći u šetnju kada su u pitanju deca koja imaju zastoje u razvoju i njihovi roditelji. 

Dr Tepavčević je rekla da je takav zahtev bio potpuno stručno opravdan i da je određen termin nezavisan od svih ostalih termina i izuzetaka od policijskog časa.

- Termin koji je određen za sve roditelje sa decom koja imaju zastoje u razvoju, a pogotovo za decu sa autističnim spektrom poremećaja je od 18 do 20 časova svakoga dana - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetimo, zbog epidemije korona virusa u Srbiji najpre je proglašeno vanredno stanje 15. marta, a od 18. u mesecu i policijski čas, koji se postepeno produžavao sa devet na 12 sati i potom na spojene dane vikenda koji su u prethodne dve nedelje trajali po 50, odnosno 60 sati. Zabrana kretanja važi za sve, sa izuzetkom vlasnika pasa koji su dobili termine za šetnju ljubimaca u trajanju od 20 minuta u predviđenom vremenu i na udaljenosti do 200 metara od mesta boravka, zatim za poljoprivrednike, koji su dobili dozvolu za obavljanje prolećne setve pod uslovom da su na poljoprivrednoj mahanizaciji, i za one koji brinu o drugima, a koji ne mogu da se staraju o sebi.

Upravo ta poslednja odredba pokrenula je pitanje o deci i odraslima sa autizmom, te o tome da li oni treba da budu izuzeti od zabrane. Tim povodom redakciji Telegrafa obratili su se i roditelji apelujući na odgovorne da dozvole šetnju autistične dece i odraslih, jer je, kako nam je to predstavljeno, za njih i za članove njihovih porodica "zatvaranje u četiri zida ravno mučenju i neobjašnjivo onima koji nisu u njihovoj koži".

Tako je ovaj termin veoma značajan kako za decu tako i njihove roditelje, odnosno one koji brinu o njima.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević o prognozama za april: Dosta smo oprezni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    14. april 2020 | 16:23

    Lepo što ste dozvolili deci šetnju a šta ćemo sa penzionerima koji trebaju isto napolje zbog problema sa zdravljem?

  • Marija Lozanovvic

    14. april 2020 | 15:54

    A sta se desava sa penzionerima, koji zbog zdravstvenih problema moraju da setaju?

  • Ty

    14. april 2020 | 15:53

    Dobro ste se setili genijalci!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA