≫ 

Stanje u KC Niš ozbiljno utiče na zdravstveni sistem u zemlji: U ovim gradovima virus najaktivniji

Infektolozi Vojne bolnice u NIšu priskaču u pomoć kolegama iz KC Niš

  • 1

Situacija sa brojem obolelih od korona virusa u Kliničkom centru Niš već ima uticaja na ukupno stanje u zdravstvenom sistemu, rekao je danas na konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon. U Nišu, Ćupriji, Paraćinu, Aleksincu, Prokuplju, Leskovcu veći je procenat pozitivnih nalaza kod onih koji su testirani, što pokazuje da je virus aktivniji nego u ostalom delu Srbije.

- Tu se dešava i otkriva veći procenat pozitivnih nalaza od onih koji su testirani, nego u ostalom delu Srbije. U Vojvodini gotovo da se potpuno smiruje situacija, ali je daleko manje prisustvo, ispod 10 posto, dok je na jugu blizu 50 posto od ukupnog broja testiranih - rekao je Kon.

Punjenje obolelima iz Gerontološkog centra KC u Nišu je dodatno opterećenje i za bolničke kapacitete u ovom gradu.

- Još uvek se obezbeđuje rad, ozbiljan je problem, ali se to nadomešta sa kolegama infektolozima iz vojne bolnice u Nišu i lekarima drugih specijalnosti. U KC Niš je 18 pacijenata na respiratorima, oni su i dalje u rizičnom stanju. Imaćemo uskoro redovnije podatak koliko njih je skinuto i počelo da diše svojim plućima, za sad što se Niša tiče nemam taj podatak, iako se taj broj povećava u celoj Srbiji - napomenuo je Kon.

U KC Niš ima 377 kovid pozitivnih pacijenata, što je prema rečima dr Kona, impresivna brojka.

Prema izveštaju za poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo još devet smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Na današnjoj konferenciji za medije epidemiolog Darija Kisić Tepavčević otkrila je da je reč o sedam muškaraca i dvema ženama, te da je prosek njihovih godina 69.

Ujedno, kazala je da je ukupan broj preminulih porastao na 94, kao i da ukupan procenat smrtnosti iznosti 2,1.

Prema današnjim rezultatima, testirano je 2.440 osoba, od čega je 411 pozitivnih na korona virus. Hospitalizovano je 3.006 pacijenata od kojih je 131 hospitalizovan.

Video: Doktorka Darija o porastu broja zaraženih u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA