≫ 

Vaskršnja poslanica SPC: "Gle, jedan virus je bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost milione"

Patrijarh Irinej podsetio da se na ovaj praznik proslavlja pobeda života nad smrću, Boga nad Satanom i čoveka nad grehom

  • 43
Hram Svetog Save, liturgija Sveti Sava slava Irinej Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve u susret predstojećem Vaskrsu osvanula je danas, nešto pre 14 časova na sajtu SPCPatrijarh srpski Irinej podsetio je da se na Vaskrs slavi pobeda života nad smrću, pobeda Boga nad Satanom i pobeda čoveka u Isusu Hristu nad grehom.

Patrijarh se u Poslanici posebno osvrnuo na braću i sestre na "našem mučeničkom Kosovu i Metohiji", zatim na braću i sestre u Crnoj Gori, "koji trpe veliko bezakonje i nepravdu", na "mučeničku braću u Siriji, Iraku i širom sveta", zatim na našu braću i sestre u Ukrajini, na čelu sa njihovim mitropolitom Onufrijem, "koji su žrtve necrkvenog, nesaborskog i samovlasnog delovanja našeg vremena".

Naposletku, patrijarh je deo Vaskršnje poslanice posvetio aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji i svetu, nametnuvši pitanje o "gordom čoveku" današnjice.

- Draga braćo i sestre i draga deco duhovna,

Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?

Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti!

Hram Svetog Save, liturgija Sveti Sava slava Irinej Liturgija u Hramu Svetog Save / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih! Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote milionâ ljudi! „Smiri se, gordi čoveče!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

U radosti Hristovog Vaskrsenja imamo sve vas, draga deco duhovna, vas u otadžbini i vas rasejane širom sveta, u svojim molitvama i očinski sve vas pozdravljamo sveradosnim pozdravom:

Hristos vaskrse! - stoji u Poslanici.

Video: Struka imala jasnu poruku što se tiče Vaskrsa: Šta je više hrišćanski nego čuvati bližnjeg svoga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • narednik

    14. april 2020 | 18:07

    verujte sili ovozemaljskoj!!! narode veruj u sebe . .veruj u nebesku silu ...a politika dogje i prodje

  • Siki

    14. april 2020 | 17:38

    Svima Vama koji blatite Svestena Lica, neka Vam je Bog u pomoc...

  • Sara

    14. april 2020 | 17:15

    GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI POMILUJ NAS GRESNE!!! Oprosti nam Gospode, oprosti mili Boze 😥😢🛐☦️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA