≫ 

Dvoje radnika sa "Torlaka" već izlečeno: Svi zaposleni se testiraju bar jednom u pet dana

Na "Torlaku" je od  početka epidemije urađeno 10.318 testova, a pozitivno je bilo 1.767 uzoraka

  • 1
Institut Torlak, testiranje na korona virus Foto-montaža: Telegraf.rs, Tanjug/AP

Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" od 226 zaposlenih, korona virusom zaraženo je 12 osoba. Pomoćnica direktora Instituta Svetlana Filipović Vignjević navela je da su oni svi dobrog opšteg stanja, ali i da je dvoje kolega izlečeno.

Ona je za RTS otkrila i kako se zarazio njihov nulti pacijent.

Naš prvi nulti slučaj je kolega van medicinske struke, zarazio se u porodici. Sve naše kolege su u dobrom zdravstvenom stanju, oni koji su imali kliničke simptome bili su blagi, a već dvoje kolega koji su bili hospitalizovani izlečeni su i nalaze se kod svojih kuća - rekla je Filipović Vignjević. 

Prema njenim rečima, Institut je snabdeven svim zaštitnim sredstvima.

- Redovno se laboratorijsko osoblje testira i za nas se u smislu zaštite nalazimo u jednoj normalnoj uobičajenoj situaciji. Mi smo obučeni za rad sa visoko patogenim agensima, znamo način, a država nam je omogućila da raspolažemo sa svim zaštitnim sredstvima. Svi zaposleni koji su uključeni u rad laboratorije testiraju se bar jednom u pet dana na sumnju na kovid - objasnila je ona. 

Na "Torlaku" je od  početka epidemije urađeno 10.318 testova, a pozitivno je bilo 1.767 uzoraka.  

- U skladu sa epidemiološkom situacijom, nama su pritekle u pomoć kolege sa Medicinskog fakulteta i volonteri sa drugih fakulteta, koji su se prijavili da pomognu u aktuelnoj situaciji. Iz tog razloga u mogućnosti smo da odgovorimo svim zahtevima za povećanim brojem testiranja - navela je Svetlana Filipović Vignjević.

Upitana da li ovaj Institut može da uđe u trku da pravi vakcinu protiv korona virusa, podsetila je da on duže od  85 godina proizvodi vakcine bakterijske, virusne:

- U skladu sa tim u mogućnosti smo, imamo bazu raspoloživog kadra da u slučaju potrebe, naravno uz neophodno ulaganje države možemo da ovladamo novim tehnologijama i u tom smislu proizvedemo svaku vakcinu.

Video: Doktor Srđa Janković: Ko je izlečen od COVID-19, može da oboli ponovo, počinjemo sa lečenjem serumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    15. april 2020 | 13:40

    Mogli ste se zahvaliti jos po nekom!!! Na primer ima tu nekih sto vas prevoze svaki dan (vas i radnike), a rade u nekim drugim firmama i veze nemaju sa Torlakom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA