≫ 

"Žene, niste same niti zarobljene. Prijavite nasilje, zbog sebe i dece. Takođe, i komšije i rođaci"

Mihajlovićeva je istakla da u vreme epidemije korona virusa sve zemlje sveta beleže porast porodičnog i partnerskog nasilja, ali da Srbija nasilje neće tolerisati.

  • 14
SRBIJA MORAVSKI AUTO-PUT Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da je dosta nasilja nad ženama i decom i apelovala još jednom na sve građane i građanke Srbije da u ovo teško i izazovno vreme kada je i nasilje prisutnije ne okreću glavu pred tim i prijave nasilnike.

Mihajlovićeva je istakla da u vreme epidemije korona virusa sve zemlje sveta beleže porast porodičnog i partnerskog nasilja, ali da Srbija nasilje neće tolerisati.

“Moja poruka svim ženama je da, bez obzira što vanredno stanje zahteva da su u izolaciji i da vreme provode u domu sa svojim partnerima i muževima, nisu same niti zarobljene. Prijavite nasilje, zbog sebe i svoje dece. Taj apel upućujem i komšijama, rođacima - svima koji čuju ili znaju da se nasilje dešava, prijavite nasilnike. Država neće tolerisati nasilje, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo”, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

“Svi treba da budu svesni, i žene žrtve nasilja i nasilnici posebno, da institucije u Srbiji i u vreme vanrednog stanja ozbiljno i intenzivno rade na rešavanju problema nasilja i zaštite žena”, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da žene nose na svojom leđima ogroman teret ove krize, imajući u vidu da je 70 odsto žena zaposleno u zdravstvu i socijalnim službama, te da su žene te koje većinski rade u samoposlugama, ali i preuzimaju brigu o porodici i domaćinstvu.

“Ovo je vreme kada treba da pokažemo da smo solidarni i odgovorni. Da pomognemo jedni drugima, umesto da nasiljem rešavamo probleme. Veliku zahvalnost i ohrabrenje dugujemo svim ženama koje i u vreme krize pružaju pomoć onima kojima je najpotrebnije”, rekla je Mihajlovićeva.

Video: Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    15. april 2020 | 13:12

    A muskarci i nasilje nad njima gde oni da se prijave.

  • Qwwqw

    15. april 2020 | 13:49

    Samo ti ne pricaj o nasilju.Dokle ces da stitis nasilnika u tvom ministarstvu?

  • Nem

    15. april 2020 | 13:14

    Haha femisnitkinjo ne rasturaj ljudima porodice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA