"Korona bi trebalo da oslabi krajem maja": Dr Kon otkrio da vanredno stanje može da se ukine ranije

Bez ekscesa poput onog u Nišu, trebalo bi sada da se vidi u narednim nedeljama opadanje virusa, broja novoobolelih, kaže Kon

  • 81
Konferencija, KZŠ, Korona Srbija, Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je večeras da očekuje slabljenje epidemije korona virusa krajem maja, i istakao je da vanredno stanje bi moglo da se ukine i ranije.

- Epidemija ide prirodno tako što se virus širi od 6 do 8 nedelja i spontano se smiruje. Ima tihi period kada se ona razvlači.Sada smo u drugom poluvremenu. Kada prođe 10 nedelja onda smo bezbedni. Krajem maja bi trebalo da oslabi i taj potencijal bi trebalo da bude manji - kazao je Kon na gostovanju na RTS-u.

Što se tiče starijih osoba oni će dobiti priliku da se relaksiraju odmah posle Vaskrsa.

- Oni koji su najveći opterećeni treba osloboditi i relaksirati. To se odnosi na starije od 65 godina. Dobiće vreme za šetanje u roku od pola sata. Odmah posle praznika. Najvažnije razmišljanje je vezano za decu i za kolektive. Oni su poznati kao motor prenošenja i zato treba odabrati najbolji trenutak. Vanredno stanje može da se skine, a da ostane u okviru proglašenju vanredne mere - objasnio je on.

- Vanredno stanje može da se skine i ranije, dakle što se tiče angažovanja vojske i policije, to može da se ukine, ali da ostanu mere koje su već definisane u okviru epidemije, zabrana okupljanja i tako dalje - naglasio je Kon.

On je istakao da medicinski radnici uspeli da urade ono što je planirano.

- Uspeli smo da odradimo ono što smo planirali, nalazimo se na maksimumu koji smo doživeli u šestoj, ne u petoj nedelji. Iako su cifre velike, ovo je nešto što je moglo da se očekuje. Bez ekscesa poput onog u Nišu, trebalo bi sada da se vidi u narednim nedeljama opadanje virusa, broja novoobolelih, ali tesitranje je sve veće i veće, pa deluje da je broj obolelih veći. Ali nije, tako otkrivamo rezervoare zaraze - kazao je Kon.

- Sada uočavamo da nije to ravnomerno raspoređeno u Srbiji. Negde se epidemija gasi, u Vojvodini i Beogradu se ozbiljno smanjuje, a povećalo se u okolini Niša, dakle, to su Paraćin, Ćuprija, Leskovac. Sveukupno gledano i to počinje polako da jenjava. Previše je rano sada govoriti. Ovaj eksces u Nišu u geronotološkom centru naglo je pogoršao rezultate. Ako izuzmemo to, situacija je očekivana - dodao je on.

Kon je istakao da je “prilično rano” zabranjena poseta domovima za negu starih.

- To je stupilo na snagu pre vanrednog stanja. Tek sa uvođenjem vanrednog stanja je postala i obavezujuća. Ako se to ne poštuje onda se ne može sprečiti unos ovog virusa. Sada i oni koji su zaposleni moraju u najozbiljnem periodu da budu zajedno sa korisnicima. Jedan koji nema izražene tegobe ako nosi zaštitnu opremu, šansa da zarazi nekoga je manja.

Opreme u gerontološkim centrima je u početku bilo jako malo. Ali sreća je što u samom startu nismo imali takvu aktivnost virusa, on je postepeno ulazio. Ispitavali smo kontakte, pa je uvedeno vanredno stanje od 16. marta, pa je policija uključena da kontroliše samoizolaciju. Sve je to dalo rezultate - istakao je on.

Epidemiolog ističe da virus u Srbiji slabi i da iako ima puno novoozaraženih, da oni imaju slabije simptome.

- Utisak je da njegova virulentnost postepeno slabi. Svake nedelje imamo novi krug slabljenja. Novozaraženi imaju blage simptome - objasnio je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kon: Virus može da se vrati na jesen, zimu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    16. april 2020 | 10:39

    Pa jel pada broj zarazenih? Ne pada. Sta onda hoce ljudi? Nemoj setati i siriti virus i pustice ranije. Sa 400 dnevno ima da traje do juna. Da su pametnjakovici sedeli kod kuce bilo bi oadvno u padu. Aloooo, 400 dnevno... sta mislis odakle, ako svi sede po kucama? Aj se ne lazemo.

  • nena

    16. april 2020 | 08:05

    nastavljate sa pljuvanjem dr kona veliki strucnjaci.toliko pametujete da je to fascinantno

  • todor

    15. april 2020 | 21:30

    Mozete slobodno i do augusta da drzite mere,sad sto ce vam ljudi umirati od gladi,neznam kako ce te to nazvati? Mozda gladnemija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA