≫ 

Slavimo Veliki četvrtak, dan kada je ustanovljeno pričešće: Razlikuje se od svih u Velikoj nedelji

Na Veliki četvrtk ustanovljeno je pričešće

  • 7
Veliki četvrtak Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak, u znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola. Već ponegde počinje bojenje jaja.

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitvu i izdajstvo sina Božijeg.

Veliki četvrtak Pranje nogu apostolima / Foto: SPC

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

- Uzmite, jedite; ovo je telo moje.

- Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova - piše u Jevanđelju.

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, nakon čega su iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom, namenjan bolesnima, koji će se ove godine ipak čitati u 14 časova.

Ponoćne liturgijame u pravoslavnim hramovima Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti, a do tada se vernici na molitvu pozivaju klepalom. Zvona će se ponovo čuti tek na Vaskrs.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji se, ove godine, zbog epidemije, mogu pričestiti u svom domu, u dogovoru sa sveštenikom.

Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cele godine.

Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Dok se bi svi ostali dani u Stradalnoj nedelji (poslednoj nedelji Vaskršnjeg posta) poste na vodi, na Veliki četvrtak je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Video: Crkva poslušala uputstva Vlade: Liturgije danas služene bez vernika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rupa na saksiji

    16. april 2020 | 08:22

    Slavimo? I veliki petak slavimo? Niti se ova dva danas slave, niti je normalno da svi ti veliki vernici ne znaju zašto farbaju jaja! Važno da sad svi hrišćani hose hidzab preko lica jer će ih to zastititi! Pitajte hirurga zašto on nosi masku i pod kojim uslovima? I naučite kako se bacaju rukavice! I ne koriste se rukavice više puta, kao sto se ni prezervativ ne koristi više puta tako se ni rukavice ni maske ne koriste više puta! Ali svima koji slave veliki cetvrtak i petak nek je na zdravlje!

  • Boža zemunac

    16. april 2020 | 08:53

    Bravo redakcijo za izvanredan članak. Bože pomozi i pomiluj nas grešne.

  • Lepota

    16. april 2020 | 13:20

    Puna crkva Beogradska. Svi smo se pricestili. Gospod Bog da zastiti Srbe i Srbiju od juda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA