≫ 

Kako je buknuo korona virus u Požarevcu: Krila je simptome, komšije je prijavile. Tu nije bio kraj

"Novo žarište, više nego što smo se nadali je Požarevac, on postaje velika muka"

  • 26
Požarevac, Niš, korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je sinoć u drugom Dnevniku na RTS da je Požarevac postao novo žarište koronavirusa, dok je nekoliko sati kasnije ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao da su ovaj grad i Niš jedini u Srbiji u kojima situacija sa COVID19 nije pod kontrolom.

- Novo žarište, više nego što smo se nadali je Požarevac, on postaje velika muka – rekao je Vučić, navodeći da je u Braničevski okrug došlo najviše ljudi iz inostranstva. Tom prilikom pohvalio je medicinske radnike iz Požarevca koji i pored ove činjenice obavljaju dobar posao.

pozarevac  opsta bolnica Opšta bolnica Požarevac / Foto: obp.rs

Ministar zdravlja istakao je juče da se sitaucija vrlo brzo menja, te da se lako može desiti da se broj obolelih naglo poveća i za samo nekoliko sati.

- Medicinski radnici i službe u novim žarištima, kao sto su Požarevac ili Ćuprija, pripremaju za više zaraženih - kazao je on.

Prvu zaraženu prijavila komšinica

U Braničevskom okrugu, rekao je juče ministar zdravlja, sada ima ukupno 19 zaraženih osoba. Od toga, 15 je u Požarevcu, jedna osoba je u Žabarima i jedna u Petrovcu na Mlavi, dok za preostala dve nisu saopšteni podaci.

Prvi slučaj korona virusa u Požarevcu, ali i Braničevskom okrugu, zabeležen je 13. marta, kada je u Opštoj bolnici u Požarevcu  hospitalizovana žena iz okoline Velikog Gradišta.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je 6. marta doputovala u svoje selo Češnjevu baru, a komšije su kasnije posumnjale da je zaražena. Pošto nije odlazila kod lekara, ni na nagovor komšija, nju je 13. marta prijavila jedna komšinica, pa je odmah prinudno hospitalizovana.

Pacijentkinja preminula, 40 zdravstvenih radnika u samoizolaciji

Ova pacijentkinja je u međuvremenu, srećom, izlečena. Ipak, okrug je zabeležio i prvi smrtni slučaj kada je žena stara 77 godina iz Požarevca preminula.

Test, testiranje, koronavirus Samoizolacija nakon smrti žene / Foto: Tanjug/AP

Ona je nakon dvonedeljne borbe sa opakim virusom u nedelju na Infektivnoj klinici u Beogradu podlegla virusu, a nekoliko dana kasnije je sahranjena u Požarevcu. Ta žena je 21. marta zbog srčanih tegoba, na osnovu uputa iz požarevačke Hitne pomoći, primljena u Koronarnu jedinicu Internog odeljenja požarevačke Opšte bolnice. Tek nakon pet dana otkriveno je da je obolela od korona virusa, te je nakon pozitivnog testa hitno prebačena na Infektivnu kliniku u Beograd.

Nakon lečenja Požarevljanke koja je, nažalost, preminula, u samoizolaciji je bilo 40 zdravstvenih radnika. Svi oni bili su negativni na testiranju, pa su vraćeni na posao, a zaražen je samo jedan medicinski tehničar. On je imao blage simptome i premešen je u neku od privremenih bolnica na dalje lečenje.

Pojava korone doprinela je tome da su mnoge porodice u ovom gradu razdvojene. Srbiju je potresla priča male Minje (3) kojoj su oba roditelja zdravstveni radnici, zbog čega će nedeljama morati da bude odvojena od njih.

Devojčica Minja, Aleksandra Zlatanović Foto: Facebook/Aleksandra Caka Zlatanović

Kraj koji se izdržava od novca iz inostranstva

Požarevac je, uz Niš i Vršac, takođe postao jedan od gradova u čije se pritvorske jedinice smeštaju svi oni koji prekrše pravila samoizolacije.

Veoma veliki broj naših državljana iz Istočne Srbije radi u inostranstvu, mahom sezonski. Preko njih u ovaj kraj već decenijama dolazi veliki priliv novca, tj. zahvaljujući njima izdržavaju se i čitave porodice. 

Sredinom marta požarevački Zavod za javno zdravlje pratio je zdravstveno stanje oko 1.000 naših državljana u samoizolaciji, u Podunavskom i Braničevskom okrugu.

Manastir Tumane dao veliku pomoć

Bratstvo manastira Tumana, koji se nalazi u okolini Požarevca, sa prijateljima obezbedilo je četiri dekontaminatora vazduha i poklonilo gradskoj bolnici u Požarevcu. Vrednost ove donacije iznosi 1.157.049.60 dinara.

Manastir Tumane Manastir Tumane / Foto: Marko Jovanović

Namena ovih aparata jeste da eliminišu bakterije i viruse u prostoru, a među njima i ćelije korone, objasnio je iguman manastira otac Dimitrije.

- Na ovaj način smo želeli da ukažemo da je crkva uvek uz svoj narod, ne samo rečju već i delom. Da učestvujemo u ovim svetim danima u brizi, ljubavi i staranju za bližnje. Da pokažemo da je manastir uz narod koji strada, jer je i narod bio uz manastir u svim danima kada se on obnavljao - rekao je otac Dimitrije.

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr ph

    16. april 2020 | 12:18

    Vest apsolutno nije tačna, jer Zavod za zaštitu zdravlja u Požarevcu vrši testiranje i za Braničevski, i za Podunavski okrug!!! Trenutno stanje je 22 zaražena pacijenta u Braničevskom, i 98 zaraženih u Podunavskom okrugu. Od toga je u Palanci 10 zdravstvenih radnika! To što naš Zavod vrši testiranja, ne znači da su svi zaraženi sa našeg područja. Predsedniče, malo se više informišite pre nego što objavite glupost!!!

  • Sima

    16. april 2020 | 11:34

    Ta zena zasluzuje da je osude na 12 godina robije.

  • Bot_23421

    16. april 2020 | 12:31

    Prednost imaju gradovi gde se sabiraju stranački poeni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA