≫ 

Kineski stručnjaci upravo dali nove prognoze o Srbiji: Sve podseća na situaciju u Vuhanu!

Moramo slušati ove njihove savete, zato su i došli

Aleksandar Vucic, Korona virus, kineski strucnjaci Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemija korona virusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv Kovida 19, koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze.

Oni, takođe, ukazuju da pojava Kovida 19 u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.

Žrtvujte ličnu slobodu

U razgovoru za Tanjug kineski stručnjaci ističu da je mera zabrane kretanja potrebna u sadašnjoj situaciji i da svako treba da ‘’žrtvuje’’ ličnu slobodu za ‘’zdrav i slobodan život u budućnosti’’, a istovremeno izražavaju i uverenje da će suzbijanju epidemije značajno doprineti i to što Srbija, zahvaljujući donaciji Kine, dobija dve najmodenije laboratorije za otkrivanje Kovida 19.

Zamenica načelnika hitne službe Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, Sjiong Jen, kaže da tim kineskih eksperata od dolaska u Srbiju svakodnevno prati informacije o zaraženima i preminulima koje objavljuje Krizni štab, a posebno gde je najveće žairšte, kao i odnos broja testiranih i potvrđenih slučajeva .

Taj odnos je sada ispod 20 odsto što, kaže Sjiong, govori o tome da je ta stopa zaraženih na stabilnom nivou,odnosno da nema ubrzanog rasta obolelih.

- Sudeći prema sadašnjim informacijama i preduzetim merama, može se reći da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom - ocenjuje Sjiong u razgovoru za Tanjug.

Doktor, pacijent, zaštitno odelo, maska, rukavice, krevet, bolnica, koronavirus Moramo se strpiti; Foto: Tanjug/AP

Sve podseća na Vuhan

U poslednjih nekoliko dana značajno je povećan broj testiranih i na dnevnom nivou registruje se više od 400 pozitivnih slučajeva, a trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je, kaže Sjiong, podseća na stanje u Vuhanu kada je epidemija u jednom periodu ‘’uhvatila maha’’, ali je posle toga stavljena pod kontrolu.

- U Srbiji se povećava broj testiranih, ali se smanjuje procenat potvrđenih slučajeva i to je dobro. Ali, nisu brojevi najvažniji već da se što ranije otkrije prisustvo virusa kod što većeg broja zaraženih i da se na taj način postigne bolja kontrola i spreči ulazak virusa u domove za stare, bolnice… -  naglašava Sjiong.

Šef delegacije tima kineskih stučnjaka Peng Džićijang smatra da je to što je virus ušao u domove za stare, neuropsihijatrijske klinike i druge zdravstvene ustanove pokazatelj da je, kako kaže, u tim ustanovama potrebna stroža primena mera i da je važno otkriti i izolovati zaražene i tako sprečiti ulazak zaraze

Kod svakog virusa je, kako kaže, najbitnije da se postigne kontrola njegovog širenja i prekine kontakt sa izvorom ili rezervoarom zaraze zbog čega je važno da pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju nikakvih simptoma zaraze budu što ranije otkriveni, odnosno da se testiraju i budu izolovani.

Tabela, korona virus, beograd opstine Zaraza korona virusom u Beogradu, po opštinama; Foto: Telegraf

Izolacija je najvažnije lečenje

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju simptome ne zahtevaju posebno lečenje i za njih je, kaže Peng, neretko najbolja terapija - izolacija.

- Za svaku infektivnu bolest važi pravilo da je potrebno kontrolisati izvor zaraze, prekinuti njen dotok i zaštiti osetljive grupe. To su tri elementa koja treba primeniti kod svake infektivne bolesti - podvlači Peng.

Upitan da li bi toplo i sunčano vreme koje dolazi moglo da utiče na Kovid 19 i eventualno smanji broj zaraženih,Peng kaže da je to sasvim nov virus o kojem se malo zna, ali da je uočeno da se lakše i brže prenosi u hladnijim krajevima.

Međutim, sada se pojavljuje i u zemljama sa toplijom klimom što nam govori o tome koliko je ovaj virus ‘’lukav’’. Istina je da više ‘voli’ hladnoću, ali odgovara mu i toplo vreme, tako da postoji mogućnost da se prenosi i na višim temperaturama’’, navodi Peng.

Video: U Čairu kao u laboratoriji: Ovako izgleda dezinfekcija privremene bolnice u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    16. april 2020 | 14:47

    Saljite to kuci...

  • Армаггедон

    16. april 2020 | 15:27

    Не знам коме савете могу да дају људи који једу,пацове,псе,мачке,и остале животиње.При том највећа лабараторија вируса се налази у граду Вухану.Паметном доста,а будали свеједно.

  • Periva69

    16. april 2020 | 15:11

    Kakva glupost !Ljudi daj da se opametimo i ne slusamo ove nebuloze.Pa sve je od njih pocelo a sad ce oni da nam prodaju m...za bubrege.Oni su zlo za Srbiju i treba ih sto pre proterati sve do jednog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA