≫ 

Korona ušla u 15 domova za stare: 324 zaraženih u ovim gradovima

- Sve mere predostrožnosti se maksimalno sprovode u cilju daljeg suzbijanja infekcije - naglasila je doktorka Kisić Tepavčević

  • 43

Korona virus ušao je u 15 domova za odrasle i stare u Srbiji u kojima su ukupno zaražene 324 osobe, od čega 53 zdravstvena radnika i 271 korisnik, izjavila je danas član Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na pres konferenciji u Nišu kazala da je u Gerontološkom centru u tom gradu zaražena 151 osoba i da, iako većina ima blage simptome ili uopšte nema znakove bolesti, su svi smešteni u Klinički centar Niš da bi se, kako je rekla, pratio čitav tok infekcije i oboleli bili u najboljoj ustanovi "ako se desi bilo kakvo pogoršanje''.

Kisić je kazala da je virus potvrđen u staračkim domovima i gerontološkim centrima u Beogradu (Umci, Zemunu, Progaru), Kragujevcu, Nišu , Blacu, Smederevu, Novom Pazaru, Aleksincu (Kulina) i ponovila da korisnici tih ustanova spadaju u najosetljivu populaciju za nastanak teških formi bolesti i različitih komplikacija koje mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

- Sve mere predostrožnosti se maksimalno sprovode u cilju daljeg suzbijanja infekcije - naglasila je Kisić.

Kisić je kazala da je veliki vroj korisnika i zaposlenih u tim ustanovama u izolaciji i njihovo stanje se prati iz sata u sat.

Na pitanje da li u fabrici Džonson Elektrik u Nišu ima zaraženih, epidemiolog Branislav Tiodorović je kazao da je u tom pogonu samo jedna osoba pozitivna na korona virus.

Pre samo dva dana, doktorka je upozoravala:

- Jedan od prioriteta je da se masovno ne proširi ova infekcija među starijim građanima, jer oni imaju najveći rizik od nastanka komplikacija, čak i od smrtnog ishoda - dodala je Kisić Tepavčević i napomenula da stepen kolektivnog imuniteta koji je potreban da spreči širenje epidemije treba da je oko 60-70 odsto, to znači da taj broj nas mora da se zarazi da ne bi virus bio opasnost i po hronične bolesnike.

- Mi gradimo kolektivni imunitet, ali populacija starih i dece jeste osetljiva. Kad bismo sad ukinuli mere, mi bismo urušili naš kolektivni imunitet. Suština je da oslabimo virus, a pravi pokazatelj je broj pacijenata s najtežim oblikom bolesti, a to sagledavamo kroz broj pacijenata koji je na respiratoru - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, čime je izokola zapravo rekla da ukidanje mera još nije u planu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. april 2020 | 19:16

    Apelujem na nadlezne da se uvode policijski cas 24h dok se epidemija ne stisa i do septembra oktobra akom treba uvedite 24h ako mislite da ovo prodje

  • Mik

    16. april 2020 | 19:08

    Vi koji imate nekog u starackim domovima izvlacite ih idmah napolje ako hocrte da prezive...ovo je mnogo sumnjivo

  • BanaRep

    16. april 2020 | 19:49

    Ušla je i u Gerontološki centar u Kruševcu. Inače Kruševac već ima 161 zaraženih... Niko ni ne priča o Kruševcu kao jednom od većih žarišta. Ispitajte to malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA