≫ 

Prvi pacijent koji je primio krvnu plazmu u Beogradu zbog lečenja korona virusa ima 28 godina

Pacijenti počeli da primaju krvnu plazmu

  • 1
Transfuzija krvi, davanje krvi Foto: Profimedia

Prvi pacijent  u Beogradu primio je krvnu plazmu, u cilju lečenja korona virusa. Prvi davalac krvne plazme ima 30, a prvi primalac 28 godina.

O lečenju krvnom plazmom obolelih od koronavirusa uveliko se govori i kod nas i u svetu.  Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navodi da se krvna plazma prvi put primenjuje u terapijske svrhe i da je prošle nedelje uzeta plazma od prvog pacijenta koji je ispunjavao sve uslove.

Maske, odela, rukavijce, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Prvi put se krvna plazma primenjuje u terapijske svrhe i zbog toga je bilo neophodno usaglasiti protokol sa protokolima okolnih zemalja i sa stručnjacima iz Kine koji su nam mnogo pomogli. Mi smo odmah krenuli sa nabavkom opreme i na taj način proširili svoje kapacitete - objašnjava Radojević Škodrićeva za RTS.

Ističe da krvnu plazmu mogu dati potpuno zdrave osobe koje imaju dva negativna testa, između 18 i 60 godina i više od 60 kilograma.

Dodaje da to mogu učiniti u Institutu za transfuziju krvi, a da će uskoro kadrovski i tehnički biti spreman i KC Vojvodine, kako se bude povećavao broj rekonvalescenata.

- Kada uvodite novu metodu jako je važno da bude centralizovano, zato smo i krenuli iz jednog centra - objašnjava Radojević Škodrićeva.

Kako kaže, krvna plazma može da se čuva do tri godine.

- Plazma nam je jako važna iz dva razloga. U ovom momentu nam je važna za one pacijente koji ispunjavaju kriterijume, a drugo da spremno sačekamo potencijalnu pojavu virusa na jesen - objašnjava Radojević Škodrićeva.

Prvi davalac 30 godina, a prvi primalac ima 28 godina 

Nataša Vavić, spec. transfuziolog, načelnik Odeljenja za donorske afereze Instituta za transfuziju Srbije navodi za RTS da je plazma jako važna za one koji ispunjavaju kriterujume.

- Mi smo već imali jednog davaoca plazme i počeli smo da zakazujemo testiranja potencijalnih davaoca - navodi Vavićeva.

Dodaje da davalac mora da bude zdrava osoba.

Transfuzija krvi, davanje krvi Foto: Profimedia

- Nakon 21 dana uzimamo treći bris za treći test i uradimo klinički pregled jer moramo da brinemo o bezbednosti i davalaca i primalaca. Proverava se krva slika i biohemija, obavezno markeri na neke bolesti, hepatitis B, C, HIV, sifilis. Imamo i proširene analize. Takođe uzimamo uzorak za kovid antitela - objašnjava Vavićeva.

Kako kaže, davalac može krvnu plazmu da daruje na 15 dana.

- Mi gotova antitela unosimo u organizam obolelog i ona se vezuju sa istoimenim virusom i na taj način ga blokiraju i usporavaju i samu kliničku sliku čine manje teškom. Ta uneta antitala imaju svoj životni vek, ali oni će ostati u organizmu pacijenta tri nedelje i pomoći će zaraženom da ne razvije tešku kliničku sliku - objašnjava Vavićeva.

Objašnjava da se iz krvi izdvaja samo željena komponenta, sve ostali delovi krvi se vraćaju.

- Procedura je bezbedna i ne postoji opasnost za davalaca i primaoca. Procedura traje od 40 do 60 minuta. To sve zavisi od venskog pristupa i protoka. Brzo se nadoknadi plazma. Sa dve tri čaše vode se nadomesti, a proteinima treba 48 sati da se vrate na normalu normalnom ishranom - objašnjava Vavićeva.

LEKARI INFEKTIVNA KLINIKA PORUKA PODRSKE LEKARIMA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ističe da svaki davalac mora da ispuni neke uslove kao što su kilogrami, prethodna trudnoća...

- Davalac mora da je negativan na Kovid-19. Treba da ima više od 60 kilograma. Ako su žene imale trudnoću treba da se urade dodatnu analizu. Poželjno bi bilo da su jednom dali krv da bi imali osećaj kako to izgleda. Primalac i davalac moraju da budu iste krvne grupe. Koincidencija je da je prvi davalac bio star 30 godina, a prvi primalac imao 28 godina - objašnjava Vavićeva.

Poziva sve građane na solidarnost i humanost.

- Čuvajte se da bi se što pre vratili normalnom životu jer svako od nas je potencijalni davalac a svaki davalac je naše nacionalno bogastvo - poručila je Vavićeva.

Video: Milošević: Prvi čovek koji je intubiran u Infektivnoj je prethodno zdrav mladić, 85 godište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA