≫ 

Šest mesta u Srbiji koja nemaju nijednog obolelog od korona virusa: Evo u čemu je tajna

Nadležni su saglasni u jednom

  • 27
Mapa Srbije, korona virus Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Denniss

U Bujanovcu i Preševu nema registrovanih slučajeva oboljevanja od korona virusa, rečeno je danas na konferenciji za novinare o najnovijim podacima o korona virusu. Ova dva mesta su u društvu gradova kao što su Knić, Bečej, Tutin i Kosjerić koji i dalje odolevaju da se nađu na listi gradova u kojima su zabeleženi slučajevi korona virusa.

U čemu je tajna njihovog uspeha?

Svi redom navode da se strogo poštuju mere koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i da u tim mestima izgleda žive baš disciplinovani građani, koji ili uopšte ne krše ni mere samoizolacije ni zabranu kretanja, ili je ona na minimumu.

Knić

Knić mapa Printskrin: Google Maps

Opština Knić saopštila je da ni posle više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja i proglašenja pandemije u toj opštini nema zaraženih korona virusom.

Kako se navodi, u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja u Gruži pregledano je više od 100 pacijenata, pet je uzorkovano i nalazi kod svih pet pacijenata bili su negativni na virus COVID-19.

Kako im uspeva?

Prvo u broju zdravstvenih radnika: u borbu protiv pandemije u Domu zdrvlja u Kniću angažovano je 50 medicinskih radnika, od čega 20 lekara, 27 medicinskih sestara i tri laboratorijska tehničara. Opština organizuje prevoz za zdravstvene radnike koji žive u okolnim mestima, tako ih dodatno štiteći.

Opština Knić odmah po uvođenju vanrednog stanja formirala je i volontersku službu koja ima više od 50 članova koji stižu do najugroženijih.  Jednom nedeljno dezinfikuju ulice i javne površine u najprometnijim mestima u opštini. Dezinfikovane su stambene zgrade i sve javne ustanove, Dom zdravlja, svi objekti Pošte, Policijska stanica i prostorije opštine Knić.

Kosjerić

Kosjerić je i dalje jedina opština u Zlatiborskom okrugu koja nema nijedan slučaj oboljevanja.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Ðokić rekao je ranije da su meštani veoma disciplinovani i veruje da je to razlog što u ovoj sredini još uvek nema obolelih od korona virusa. Ispred prodavnica i apoteka nema gužvi i svi poštuju propisano odstojanje.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje opština Kosjerić je nabavila hipohlorid i kojim su dezinfikovani trotoari, ulice, parkovi, parkinzi oko mega marketa i Doma zdravlja. Poljoprivrednici poštuju policijski čas i obevaze na njivama obavljaju kada je kretanje dozvoljno.

U izolaciji je 46 ljudi, a testirano je pet ljudi i svi su negativni.

Video: Bili smo u srpskom gradu bez zaraženih i naučili šta znači gvozdena disciplina

Tutin

Tutin Printskrin: Google Maps

U Tutinu su uzeti brisevi zdravstvenih radnika koji rade u Kovid bolnici i Hitnoj službi. U Epidemiološkoj službi su testirana četiri lekara, koji su prethodno bili u samoizolaciji, i svi rezultati su negativni. Za dva uzorka čekaju se rezultati.

Lekari u Tutinu od početka ove nedelje mogu da uzimaju briseve osobama za koje se bude sumnjalo da su pozitivne na korona virus. Kako navode u Tutinu, sve rade po preporukama Ministarstva zdravlja.

Tutin je u blizini žarišta, Novog Pazara, kom nije uspelo da bude kovid negativan.

Bečej

Iako je na sajtu Ministarstva zdravlja navedeno da u opštini Bečej postoje dve osobe obolele od korona virusa, najverovatnije se radi o administrativnoj grešci. Tačnije, prilikom testiranja zavedeni su podaci iz ličnih dokumenata, a u ovom slučaju te dve osobe, najverovatnije, u ličnim kartama nisu promenile mesto prebivališta.

Svim sugrađanima starijim od 65 godina, koji su se protekle nedelje obratili kontakt centru Opštine Bečej započeta je dostava sredstava za dezinfekciju u količini od 2 litre po domaćinstvu.

Volonteri mobilnog tima Opštine Bečej prošle nedelje posetili su sugrađane u Bečeju, Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu.

U bolnicama u Vojvodini nema pacijenata iz ove opštine.

Pčinjski okrug

Osim u Bujanovcu kada je u pitanju Pčinjski okrug, što je potvrđeno danas na konferenciji za novinare, obolelih od korona virusa nema ni u Trgovištu.

Umrlo još 7 osoba

Od korona virusa u Srbiji je umrlo još 7 osoba, od koji je pet bilo muškog pola. Ukupan broj preminulih sada iznosi 110. Stopa smrtnosti je trenutno 1,93%.

Procenat smrtnosti među polovima je 76% muškarci, 24% žene. Virus je potvrđen kod još 372 osoba, tako da je ukupan broj obolelih 5.690.

U poslednjih 24 sata testirano je 3.094 osoba, a do sada je u Srbiji ukupno na COVID analizirano 32.566 uzoraka.

Video: U Srbiji preminulo sedam osoba, od početka epidemije preminulo ukupno 110 osoba

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    17. april 2020 | 19:44

    U Kosjeriću poljoprivrednici poštuju policijski čas. Hoćete reći da oni koji idu da obrađuju njive za vreme policijskog časa zaraziće se? Izivnite molim, to je užasno besmisleno.

  • Grunf

    17. april 2020 | 20:06

    Nema švalera, nema ni Korone.

  • РВ

    17. april 2020 | 19:24

    Колико их је тестирано из ових градова? 0 тестираних 0 позитивних. Могуће је.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA