≫ 

Korona virus u Smederevu: Prvo najavili zatvaranje doma za stare, a sad drže sve pod kontrolom

Avramović kaže da u gradu nema većeg broja novootkrivenih pozitivnih na virus koronu i dodaje da se još čekaju rezultati za jedan broj testiranih

  • 0
Doktori, pacijent, bolnica, bolnička soba, zaštitno odelo, rukaviice, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Epidemiološka situacija u gradu Smederevu je pod kontrolom, izjavila je danas gradonačelnica tog grada Jasna Avramović dodajući da je žarište u Staračkom domu u tom gradu lokalizovano. Reč je o staračkom domu za koji je najavljivano da će biti zatvoren pre samo pet dana.

Međutim, prema jučerašnjim podacima, broj građana pozitivnih na COVID-19 na teritoriji Smedereva povećao se za 6, od čega je 1 novi slučaj zabeležen u Domu za smeštaj starih lica.

U ovom gradu ima 60 osoba kod kojih je od početka epidemije potvrđeno prisustvo novog korona virusa.

Avramović kaže da u gradu nema većeg broja novootkrivenih pozitivnih na virus koronu i dodaje da se još čekaju rezultati za jedan broj testiranih.

- Epidemija se drži pod kontrolom. Ono što se dešava u Staračkom domu je lokalizovano, preduzimaju se mere zaštite u Domu, kao i u gradu. Mi i dalje nastavljamo sa aktivnostima dezinfekcija ulica, trotoara, haustora, poštovanja svih preporuka Vlade Srbije, kao što su policijski čas, radno vreme.... - kazala je Avramović.

Navodeći da su Smederevci jako disciplinovani, da poštuju razmak u redovima ispred prodavnica, da se poštuje uredba da na 10 kvadrata jedna osoba može da uđe u prodavnicu, da ih sve više na ulicama nose i maske i rukavice, Avramović ističe da je ta disciplina i poštovanje svih mera smanjio rizik od zaraze.

- Poštovali smo policijski čas, radno vreme..., a ono što je meni kao infektologu bilo bitno trudili smo se da nabavimo dovoljan broj maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, za sve osetljive populacije, a pre svega za bolnice i Dom zdravlja - kaže Avramović i dodaje da su se trudili i da policajci i volonteri Crvenog krsta imaju zaštitne opreme u dovoljnoj količini jer su to, kako kaže, ljudi koji su na prvoj borbenoj liniji.

- Mi u Smederevu možemo da budemo zadovoljni time da nam virus nije ušao u zdravstvene ustanove. Kontrolisali smo i lekare i medicinske sestre i nijednog pozitivnog nismo imali - istakla je Avramović.

Samo da virus ne uđe u velike fabrike

Dodaje da je skoro podjednako važno i to što virus korona nije ušao u velike privredne subjekte u Smederevu, kao što je PKC, Železara, Kaizen, Meteć.

Prema njenim rečima, to su firme koje imaju i više od 100.000 ljudi, a svi su na vreme počeli da primenjuju sve mere zaštite tako da je apsolutno situacija držana pod kontrolom.

Kol centar u Smederevu dnevno primi oko 200 poziva s tim što, kako kaže gradonačelnica, tridesetak starijih od 65 godina traži pomoć u smislu da im se kupe namirnice i dostave na kućnu adresu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA