Nestorović: Najgore smo pregurali, procene su bile da ćemo imati 2.000 mrtvih u Srbiji

- Na početku se znalo da će epidemija trajati oko dve nedelje. A da smo ljudima rekli zatvorićemo vas na dva meseca izvršili bi samoubistvo, ovako mic po mic i pregurali smo - kaže Nestorović

  • 63
Branimir Nestorović Foto-montaža: Tanjug/AP/NIAID-RML, Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Najgore smo pregurali i šansa za neko veliko iznenađenje ne postoji, rekao je gostujući u emisiji "Fokus" na B92 doktor Branimir Nestorović.

- Mi smo danas imali više od 3.000 urađenih testova, a pozitivno je 10, 11 odsto. Taj broj stalno pada. Jug Srbije malo kvari prosek. Broj zaraženijh u Vojvodini je ispod 10 posto. Vidi se po svemu i po broju teško obolelih koji stiže u bolnice i nema mnogo pacijenata na respiratorima - rekao je Nestorović. - Ukupno u Srbiji ima oko 100.000 zdravstvenih radnika, šesto i nešto zaraženih je malo. Ali je sada strašno važno, jer je sad stvarno kraj.

Znalo se da će epidemija trajati 2 nedelje

- Na početku se znalo da će epidemija trajati oko dve nedelje. A da smo ljudima rekli zatvorićemo vas na dva meseca izvršili bi samoubistvo, ovako mic pomic i pregurali smo - rekao je Nestorović i naglasio da će policijski čas biti na snazi još možda i sledeći vikend, ali da je to njegov lični stav.

Katastrofa bi bila da se Niš desio na početku

Da se situacija u Nišu dogodila na početku epidemije, to bi, prema rečima dr Nestorovića, bila katastrofa. Navodi i da virus počinje da slabi, i da jedan čovek danas može da zarazi oko 0,9 osoba. U nedelji posle Uskrsa nas očekuje pad broja zaraženih.

On smatra da smo već pobedili korona virus, ali za 1. maj smatra da nema potrebe uvoditi policijski čas, već je dovoljno zabraniti okupljanja.

Procene o broju mrtvih

Prema nekim procenama po dva matematička modela, optimistička cifra je bila 900, a pesimistička - 2.000 mrtvih u Srbiji.

- Predsednik je odmah uzeo tu pesimističku procenu. Ja sam rekao da neće biti ni jedna ni druga.  Rekao sam da će biti od 200 do 250, ali sam se nadao da će biti manje od 150 - rekao je Nestorović.

Video: Žarište u Domu za stare u Smederevu lokalizovano, epidemija pod kontrolom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA