≫ 

Kakvo je stanje zaraženih pacijenata iz Gerontološkog centra u Nišu, i ko se brine o njima?

Korona virus je ušao u 17 ustanova socijalnog tipa u zemlji

  • 3

Video: Kisić-Tepavčević: U domovima za stara lica zaražena su 342 korisnika u ukupno 17 ustaanova

Većina korisnika Gerontološkog centra u Nišu, koji su zaraženi korona virusom, su smešteni u Kliničkom centru u Nišu imaju blage simptome, ili nemaju simptome, ali su hospitalizovani iz predostrožnosti s obzirom na njihove godine i što imaju hronična oboljenja kazala je na današnjoj konferenciji za novinare povodom najnovijih podataka u vezi epidemiološke situacije Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Gerontološki centar u Nišu je jedna jedna velika ustanova, ima 256 korisnika i 106 radnika. Inicijalno, kada su se pojavili simptomi ove bolesti, virus je detektovan kod 151 osobe, a 15, 16, i 17. kod još 14, pa je ukupan broj 165.  Svi korisnisi su hospitalizovani u KC Niš, i većina njih ima blage simptome ili su čak potpuno asimptomatski - navela je dr Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da, nažalost, značajan broj među njima zahteva stalnu tuđu negu, pa je zbog toga angažovano u KC Niš dodatnih 12 medicinskih sestara i negovatelja.

U jednom momentu, bez obzira na to što je zdravstveni kadar u KC Niš dovoljan, on je zbog ovakvog priliva pacijenata bio nedovoljan u smislu hranjenja, presvlačenja, pa smo u skladu sa tim angažovali dodatnih 12 medicinkih sestara i negovatelja - kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, kada je reč o svim socijalnim ustanovama, u njima je zaraženo  342 korisnika i 72 zaposleni, a korona je ušla u ukupno 17 ustanova ovog tipa u Srbiji i to u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Knjaževcu, Smederevu, Kulini, Blacu, Novom Pazaru... 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroljub

    18. april 2020 | 17:19

    Pošaljite ovu starletu dr,Dariju da ih leči, ionako kao najistaknutiji član Kriznog štaba toliko pametuje i ne silazi sa svih TV da bi bio red da se malo i posveti struci. Inače ova prepotentna, bahata i drska individua krajem prošle godine imala je par bezobraznih ekscesa na konferencijama pod pokroviteljstvom EU posvećenih raku. Eto to je taj stručnjak za koga smo svi mi zamorčići i interesuje je samo koliko će u celoj priči da valja!

  • Mile palilulac

    18. april 2020 | 16:39

    Ako ih ne ubiju bolesti koje imaju ili korola ubiće ih neka bolnička bakterija. Za tu kategoriju ljudi mogli ste da nađete neko manje opasno mesto od bolnice.

  • Rock of age

    19. april 2020 | 11:12

    Bolesnike iz gerontološkog centra leči doktor fizikalne terapije, na infektivnoj klinici u Nišu. Pacijent preminuo usled manjka brige, a bio je potreban respirator. Baka Rajka nije dočekala! Slava joj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA