Pašalić: Za odgovorne u slučaju zaraze u Gerontološkom centru u Nišu predviđene ozbiljne sankcije

"Što se tiče krivičnih sankcija, one su vrlo ozbiljne i rigorozne"

  • 0
Gerontološki centar Niš, Foto: Telegraf/D.K.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je pokrenut postupak zbog "ulaska" korona virusa u Gerontološki centar u Nišu i ostalim domovima gde je zabeležena zaraza.

On je naveo da su kazne, ukoliko se utvrdi odgovornost nadležnih, ozbiljne i dodaje da je cilj utvrđivanje odgovornosti.

Ta odgovornosti ide od krivične, preko disciplinske, pa do onog što će svakako lica koja su nemarom, neradom ili lošom organizacijom doživela, a to je materijalna šteta, rekao je zaštitnik za TV N1.

- Što se tiče krivičnih sankcija, one su vrlo ozbiljne i rigorozne. Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne - napominje Pašalić i dodaje da će se pokrenuti postupci prema svim institucijama za koje se utvrdi da nisu radili po zakonu.

Prvo utvrditi stanje, a onda i odgovornost

- Prvenstveno se mora videti stanje, a onda utvrditi ko je i koliko odgovoran. Tu ima dosta objektivne odgovornosti pojedinih lica, ali ima i subjektivne odgovornosti. To je ozbiljan posao, ali Zaštitnik građana ima kapaciteta da taj posao dovede do kraja. Mi imamo deset puta više obraćanja, i putem mejla i telefona. Juče smo upravo završavali dozvole za ona lica koja se staraju o licima koja su nepokretna i koja ne mogu da se hrane i brinu o sebi. Upravo smo završili sa Opštinom Zvezdara i rešili problem - objašnjava Pašalić.

- Institucija Zaštitnika građana ima u prvom redu hitnu službu koja je za slučajeve koji se moraju obaviti na terenu. Ona odlazi na lice mesta i proverava kakvo je tamo stanje prema određenim parametrima koji su unapred predviđeni, a takođe i prema stanju koje zatekne - kaže Pašalić.

- Još 8. aprila mi smo krenuli u kontrolu Doma za stare "Doživeti stotu" u Zemunu i tada samo dali uputstvo i neku vrstu prepuruke Ministarstvu za rad, šta mora da se uradi i šta mora da se obavi i da nas informišu šta su obavili i uradili u pogledu zaštite lica koji su u tim centrima. Što se tiče Gerontološkog centra u Nišu, pokrenuli smo postupak, i to prema samom Gerontološkom centru, Ministarstvu rada, i ono što nam je takođe bilo važno, da za svaki slučaj vidimo ko je mogao da bude odgovoran, i prema Vojsci Srbije koja radi spoljno obezbeđenje. Od svih informacija koje smo tražili, dobili smo informacije od Ministarstva za rad, čekamo informacije od Gerontološkog centra Niš, a takođe i od Generalštaba Vojske Srbije - navodi Pašalić.

Govoreći o merama koje su date institucijama, kaže da je suština da se nikako ne dozvoli da neko ko je potencijalni nosilac virusa može da dođe u kontakt sa ovim licima.

Govoreći o kategorijama lica na koje se posebno obraćala pažnja, navodi da su to Romi i beskućnici.

Pašalić navodi da najveći broj problema građana proističe iz zabrane kretanja i kaže da su dozvole za lica kojima su najpotrebnije prioriteti na kojima se radi.

- Put kako doći do dozvola je trostepen. Mi smo insistirali ne na brzini, već na tumačenju potreba građana, i naravno izdavanje koliko god je brzo moguće i koliko uslovi dozvoljavaju. Jer, čemu te dozvole kada sve ovo prođe - napominje on.

Komentarišući problem viđanja dece kod razdvojenih roditelja, kaže da je to jedan od prvih problema koji su imali.

- Roditelji koji imaju pravosnažne sudske presude da mogu viđati svoju decu, moraju se viđati sa njima, i tim roditeljima se moraju dati dozvole. Po tim zahtevima se postupa - kaže Pašalić.

Što se tiče incidenta koji je objavljen na društvenim mrežama gde policajac u automobilu šamara privedeno lice, Pašalić otkriva da su se obratili Unutrašnjoj kontroli MUP-a.

Pored toga uputili su poziv i građani koji su bili svedoci ovom događaju pa će oni pomoći policiji.

Uveren je da je u ovom trenutku najvažnije zaštititi živote i zdravlja građana Srbije. Što se tiče pisma evropskih poslanika koji su ukazali na "uznemirujuću situaciju u Srbiji", zaštitnik kaže za N1 da ono ima političku konotaciju, i zbog toga nije želeo da ga komentariše.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kisić-Tepavčević: U domovima za stara lica zaražena su 342 korisnika u ukupno 17 ustanova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA