≫ 

Oni danas ne znaju za Vaskrs, bore se za živote: Nisu tražili slobodan dan, a svi imaju istu želju

Lekari su i danas u skafanderima, ostanite kod kuće umesto njih. Ukupan broj izlečenih građana je 753

  • 39
korona virus, koronavirus, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vaskrs. Dok će ga većina nas proslaviti kod kuće, uz svoju decu, manjini, onoj najbitnijoj, ovo će biti dan kao i svaki drugi. Infektolozi, sestre, anesteziolozi, anestetičari, epidemiolozi... i danas će biti na svojim radnim mestima gde će se boriti za sve one koji se bore za dah...

Umesto u kućevnoj odevnoj varijanti, i danas će nositi skafandere, vizire, rukavice, maske...

Bez obzira na praznik, priliku da budu uz svoje supružnike, decu, okupljeni za stolom, više destina porodica danas je raštrkano zahvaljujući koroni.

Ali niko se nije bunio... Niko nije ni slobodan dan tražio.

Direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović kaže za Telegraf.rs da je ovo za njih dan kao i svaki drugi, i da su svi na poslu.

- Svi smo na poslu. Radi se po smenama koje smo napravili za potrebe COVID bolnica. Apsolutno niko nije od osoblja tražio da za praznike bude izuzet. Borimo se i nema predaje - kaže prof. Radovanović za naš portal.

KZŠ - SRBIJA KORONA STANJE RADOVANOVIć, MILOSEVIć, KON, KISIć TEPAVCEVIĆ Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upravnica Klinike za ginekologiju KBC "Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović sinoć oko 22 sata je izašla iz skafandera.

Kad već ona i sve njene kolege ne mogu da budu kuće, zamolila je da to učinite vi zbog njih.

- Danas je za nas isto dan borbe protiv korone i borbe za život svih ljudi, dece, beba, trudnica... Zato sve građane molimo da ostanu kod kuće umesto nas - poručila je Mihajlović.

Bolnica Dragiša Mišović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I profesor Branislav Tiodrović, epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korone kaže da ni danas nema stajanja.

- Vaskrs je, ali mi radimo 24 sata kao da nije - rekao je on.

NIS VETERINARSKI INSTITUT Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Danas je jedino napravljen izuzetak, pa u 15 časova nije bilo redovnih konferencija za novinare već su podaci o najnovijem epidemiološkom stanju u zemlji objavljeni na sajtu covid19.rs.

U Srbiji 324 novoobolelih, preminulo još pet osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 324 slučaja korona virusa, a preminulo je pet osoba, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Do 15 časova registrovano je ukupno 6.318 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 2.673 osobe od kojih je 324 pozitivno. Hospitalizovano je 3.900 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 120 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je pet osoba, četiri osobe su ženskog i jedna osoba muškog pola.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 122.

Do sada je testirana ukupno 38.701 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Ukupan broj izlečenih građana je 753.

Video: Koliko je medicinskih radnika preminulo do sada od posledica COVID-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toxic

    19. april 2020 | 22:09

    Svako radi zašta je plaćen. Zašto ga mi treba da žalimo? Ako mu se ne radi neka da otkaz i prijavi se na zavod za zapošljavanje. Mnogi koji su završili medicinu sada se vode kao nezaposleni i jedva čekaju da rade. Hvala i doviđenja!

  • Iva

    19. april 2020 | 22:09

    Dosta patetike aman...

  • Marija

    19. april 2020 | 23:36

    Hoće li neko da pomene nemedicinsko osoblje u bolnicama koje se lavovski bori da sve funkcioniše?? Pomenite spremačice, koje svojim rukama očiste ono što bi mnogi zaobišli u širokom luku. Pomenite elektroinženjere koji obučavaju lekare za rad na aparatima, i danonoćno bde da ti aparati rade iu operacionim salama, intenzivnoj nezi...(plata dipl.elektroinženjera je 60000 din)! Pomenite električare, vodoinstalatere... Svi su karike u lancu, i ako jedna karika ode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA