≫ 

Doniranje plazme kao novo oružje u borbi protiv pandemije

Kompanija Comtrade System Integration još jednom poziva sve građane koji su u mogućnosti da daju svoj doprinos.

  • 1
doniraj plazmu Foto: donirajplazmu.gov.rs

Kompanija Comtrade System Integration pomogla je podizanje portala za donaciju plazme www.donirajplazmu.gov.rs. U krvnoj plazmi osoba koje su izlečene od virusne infekcije COVID-19 nalaze se antitela koje je organizam stvorio tokom borbe protiv bolesti, koja značajno doprinise u lečenju trenutno obolelih.

U ravni sa nekoliko inicijativa digitalne solidarnosti kojima kompanija Comtrade System Integration u prethodnim nedeljama daje svoj doprinos u borbi protiv pandemije, pridružuje se aktuelna inicijativa brzog uspotavljanja portala za registraciju potencijalnih donora plazme.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi i Kancelarijom za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije, kompanija Comtrade System Integration stavila je na raspolaganje svoje resurse i uspela da vanrednim zalaganjem svojih programera u rekordnom vremenskom roku uspešno podigne portal www.donirajplazmu.gov.rs, kojim se osobe koje su se već oporavile od COVID-19 mogu prijaviti kako bi donirali svoju krvnu plazmu u namene lečenja težih slučajeva trenutno obolelih.

Portal povezuje sve relevantne učesnike u ovom lancu informacija, od potencijalnih donora do medicinskih ustanova koje organizuju potrebne analize i preglede, a potom i sam proces donacije plazme.

Plazmu mogu donirati svi odrasli bez hroničnih oboljenja, od 18 do 60 godina starosti i težine preko 60kg, koji su preležali COVID-19, odosno oni koji su najmanje 21 dan od trenutka doniranja bili negativni na rezultatima oba testa. Osobe koje su preležale COVID-19 u svojoj krvi sadrže dragocena antitela stvorena tokom bolesti, koja mogu da predstavljaju ključnu pomoć u tretmanu trenutno obolelih. Naročito kod bolesnika u teškom stanju, ta pomoć može da predstavlja egzistencijalnu razliku u ishodu lečenja.

Kompanija Comtrade System Integration još jednom na sopstvenom primeru pokazuje da mogućnost da pomogne predstavlja ne samo opciju, već svojevrsnu obavezu u solidarnoj borbi protiv pandemije, i poziva sve građane koji su u mogućnosti da takođe daju svoj doprinos.

Video: Sve što treba da znate o tretmanu krvnom plazmom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1245

    19. april 2020 | 15:26

    Može li doniranje bez stimulansa,jer u kapitalizmu sve ima neku vrednost a besplatnog nema,nije više moral kao u komunizmu i tako mora da bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA