≫ 

Bruka profesije: 50 negovateljica dalo otkaz kada je pomoć oko zaraženih pacijenata bila neophodna

- Tako je neko shvatio, da treba da pobegne sa fronta - kaže direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović

  • 27
PENZIONERI KUPOVINA VSTANJE STARIJI SUGRAĐANI ČEKAJU U REDU Foto: Tanjug/Rade Prelić

Čak 50 negovateljica iz privatnih i državnih gerontoloških centara dalo je otkaz u trenutku kada je korona ušla u te socijalne ustanove, kazao je direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović.

On je za TV Pink da je u toj zdravstvenoj ustanovi kada je virus buknuo u Gerontološkom centru u Nišu za 12 sati zbrinuto 156 pacijenata.

- U noći kada se desila situacija sa Gerontološkim centrom, mi smo za 12 sati uspeli da primimo 156 pacijenata i svi su medicinski zbrinuti - naglasio je on i kao negativan primer naveo 50 otkaza negovateljica:

- Tako je neko shvatio, da treba da pobegne sa fronta. Sada se borim da glavni uslov za napredovanje u poslu bude etika, za one koji nisu pobegli, koji se nisu pomerili. Ali, uspeli smo reorganizacijom posla da prebacimo iz drugih objekata 30-ak negovateljica - kazao je on.

Negovateljice su, kako smo već pisali, bile neohodne da pomognu u pružanju pomoći pacijentima iz socijalnih ustanova, jer je većina među njima ili slabo pokretna ili skroz nepokretna. Trebalo je da ih neko hrani, daje im vodu, i održava higijenu.

Radovanović je naveo da je iz privremenih bolnica u Nišu, gde se leče zaraženi virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, u nedelju je otpušteno 80 pacijenata, a u poslednja dva dana iz kovid bolnice u KC Niš oko 120 ljudi.

KZŠ - SRBIJA KORONA STANJE RADOVANOVIć, MILOSEVIć, KON, KISIć TEPAVCEVIĆ Prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Juče je u privremenim bolnicama bilo 810 pacijenata, danas je u njima 730 bolesnika sa blažom kliničkom slikom.

Naglašava da je testirano još mnogo pacijenata i da danas očekuje da na kućno lečenje ode još sedamdesetak ljudi. On je naveo da je u poslednja tri dana testirano 250 zdravstvenih radnika i da je dvoje pozitivno.

- To pokazuje da smo dobro štitili zdravstvene radnike, dobro edukovali. Od prvog dana bili smo kompletno opremljeni, imali smo skafandere, maske - kazao je on za TV Pink.

Jug Srbije bi pao da nije bilo novog KC Niš 

Ističe da je važno što je Niš dobio novi klinički centar, jer da toga nije bilo "jug Srbije bi pao", te da su se dobri uslovi i razveden gas po svim sobama, pokazali kao izuzetno važni u ovakvoj situaciji.

Podseća da je KC Niš ranije imao 23 respiratora, da je sa izgradnjom novog objekta dobio mogućnost da se respiratori instaliraju u svim sobama i da ih sada ima 168.

- Na respiratoru je 17 ljudi koji se leče od kovid-19 -  naveo je on i dodao da KC Niš prima i sve ostale pacijente jer, kako je rekao, "život ne sme da stane".

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    20. april 2020 | 14:23

    A nije bruka da rade za minimalac bez ugovora na neodređeno i bez potrebne opreme? Sram vas bilo, njihovi životi vam ništa ne vrede, ali njima i njihovim porodicama vrede. Naravno da su dale otkaz. Kada domovi uzimaju debele pare od tih staraca koji tu žive, neka bar plate pristojno osoblje.

  • MM

    20. april 2020 | 12:01

    NIKO ne daje otkaz a da ima iole normalne uslove rada, platu od koje može da živi, a ne samo uslove da se razboli i da mu se odmah plata smanji dok je na bolovanju (a razbole se na poslu).

  • Betmenova lepsa polovina

    20. april 2020 | 11:35

    Sta je tu cudno? Svi smo citali i gledali godinama unazad kakvi su uslovi bili u domovima za stare... budj, vlaga, fekalije po dusecima, vezivanja za krevet... a sad kao uletela muva... ma vazi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA