≫ 

Struka obrazložila promenu kriterijuma za otpust pacijenata iz bolnice: Umesto dva testa, sad 1

Umesto sa dva negativna testa u razmaku od 48 sati, pacijenti se sada otpuštaju iz zdravstvenih ustanova sa jednim negativnim testom u kućnu izolaciju

  • 6
Test, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Кrizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u subotu je doneo odluku da se pacijenti koji se leče od korona virusa na bolničkom lečenju u bolnici ili u privremenom objektu, puštaju u kućnu izolaciju od 14 dana nakon samo jednog negativnog kontrolnog testa, ako su dobrog opšteg stanja.

Drugi kontrolni test pacijentima će se uzimati nakon isteka obavezne kućne izolacije, odnosno nakon 14 dana od dana otpusta.

- Kao što ste već više puta čuli, ono vreme kada se očekuju neke komplikacije to je krajem prve, početkom druge nedelje trajanja bolesti. To je ono vreme kada su bolesnici provodili u bolnicama, tako da je to neki kritičan period. Svakako su se ti testovi ponavljali pred planirani otpust, ali jako je važno da se kaže da su tada pacijenti bili klinički i laboratorijski dobro. Stav je bio struke da se pacijent otpušta kada ima dva negativna testa u razmaku od 48 sati. Međutim, mi svi znamo da virus perzistira i da je moguće da se dogodi da jedan test bude negativan a drugi pozitivan, što ne znači da je pacijent još bolestan. Ali, svakako pacijenti su odlazili na kućnu izolaciju - objasnila je nakon pitanja Telegrafa prof. dr Vesna Turkulov, direktorka Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Vojvodine, i odgovorila zašto je kriterijum promenjen.

- Sada smo odlučili da je bolje da posle jednog negativnog testa ode u kućnu izolaciju, ako su klinički dobro, i da tek posle dve nedelje ponove test, pre nego što se vrate na posao.  

Od 6. aprila do subote, zaraženi koji su bili hospitalizovani su se puštali kući nakon dva negativna testa u razmaku od 48 sati.

U Srbiji je prema najnovijim podacima korona virus potvrđen kod 6.630 osoba a odeno je 125 života.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Gojković o pouzdanosti testova koji se rade u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. april 2020 | 16:34

    Zasto tako? Mene kada su testirali na tuberkulozu prvi test negativan,drugi pozitivan,treci negativan! Mesec dana bolnica,mesec Ozren i jos 4mes lekovi!!! Da nije sve sada mnogo ubrzano a neznam zasto? Pojedini ce uvek biti nezadovoljni sta god da se uradi ili ne uradi!!! Ne zurite mnogo sa popustanjem da bi narodu ugodili

  • Hristina

    20. april 2020 | 16:35

    U Nemačkoj jedan negativan test i 48 sati izolacije i povratak normalnim aktivnostima...

  • Pancevac

    20. april 2020 | 18:51

    Zat smisao privremenih bolnica i svega nije bilo da neko ko je pozitivan ne ugrozi svoje ukucane. Cemu taj drugi test ako je vec dve nedelje kuci i dobrog opsteg stanja? Valjda je bitno da lazno negativan ne ode kuci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA