Ljiljanina porodica: Korona je odnela za 12 dana, nisu nas testirali. DZ: Tad nisu vršena testiranja

* Porodica Ljiljane Kitanović, dijabetičara na insulinu iz Prokuplja, krivi lekare što ona nije odmah po pojavi prvih simptoma nije testirana na koronu* U Domu zdravlja u Prokuplju kažu da oni još nisu radili testiranje kada je Ljiljana 3. aprila prvi put bila kod njih * Članovi njene porodice tvrde da su i oni testirani na svoju inicijativu, tek nakon njene smrti

  • 10
Dom zdravlja Prokuplje Printskrin: Google Street View, Shutterstock

Ljiljana Kitanović (60) iz Prokuplja, preminula je 14. aprila u Kliničkom centru Niš, a prema navodima njene porodice, oni su tek nakon njene smrti saznali da je uzorkovana na COVID 19. Sumnjaju da bi možda ona bila i spasena da je na vreme testirana na korona virus, s obzirom na to da je imala sve simptome ove bolesti od 2. aprila, a za šta krive lekare u Domu zdravlja u Prokuplju i Opštoj bolnici u tom gradu, kojima se obraćala.

Takođe, Kitanovići su ogorčeni i što Liljanini suprug i ćerka nisu odmah testirani. To je, kako tvrde, urađeno na njihovu inicijativu tek nakon njene smrti, i ispostavilo se da ćerka ima COVID 19.  

U Ljiljaninoj otpusnoj listi Kliničkog centra Niš, naime, piše kao jedna od njenih završnih dijagnoza i infekcija korona virusom. Ta dijagnoza stoji i kao uputna, sa kojom je stigla iz Prokuplja u Niš. 

Ljiljana je bila dijabetičar na insulinu. Bitku sa koronom počela je da vodi 2. aprila, kada je u kasnim večernjim satima dobila temperaturu od 37,5 uz blagi kašalj. Zbog toga se odmah sutradan javila na pregled u COVID ambulanti Doma zdravlja u Prokuplju.

- Čekala je 3 sata u redu, gde su joj prepisali samo lek hemomicin. Tri dana je pila navedeni lek, međutim, temperatura je varirala od 37,2 do 38,5 uz povremeni kašalj. Šestog aprila ponovo se javila u istu ambulantu. Proverili su joj krvnu sliku i snimili pluća. Rezultati su bili u redu sa snimkom čistih pluća kako piše u izveštaju, osim što je CRP bio 67. Posle pregleda rezultata uputili su je u infektivnu ambulantu gde joj prepisuju hemomicin, klindamicin i diklofen, i da se javi na kontrolu posle 7 dana - napisala je njena ćerka Milena na svom Fejsbuk profilu.

Njena majka je 8. aprila u večernjim časovima počela da gubi dah.

- Pozvali smo Hitnu pomoć. Kada su došli, dali su joj amofilin i deksazon u veni, i poslušali pluća. Nije bilo ničeg sumnjivog. Sutradan, 9. aprila u ranim jutarnjim časovima moj otac je odvezao do infektivne ambulante gde su je stavili na kiseonik dok se spremi ekipa Htne sluzbe da je odveze na dalje lečenje u Klinički centar u Nišu - priča ona.

Prema njenim rečima, lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra u Nišu dali su sve od sebe da njenu majku održe u životu: 

- Vodili su veliku borbu da joj spasu život dok je na respiratoru, za šta smo im veoma zahvalni. Nažalost, nisu uspeli. Preminula je 14. aprila zbog nemarnosti lekara zdravstvenog centra Toplica u Prokuplju, jer je nisu poslali na test na korona virus, iako su simptomi ukazivali na to, a pogotovo što je dugogodišnji dijabetičar.

Doktori, pacijent, bolnica, bolnička soba, zaštitno odelo, rukaviice, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Umesto da članovi porodici kao najbliži kontakti budu odmah testirani na koronu, s obzirom na to da je pokojna Ljiljana bila pozitivna, oni su sami insistirali da im se uzme bris na COVID 19. Ispostavilo se da je zaražena i ćerka Milena, dok je suprug Miodrag bio negativan.

- 15. aprila javila sam se sa ocem u respiratornu ambulantu u Prokuplju da se samoinicijativno testiramo, jer u maminoj otpusnoj listi piše da je uzrokovana na COVID 19. Zaposleni su nam tada rekli da ne možemo da se testiramo jer je takav protokol. Uz raspravu koja je trajala oko 20 minuta, izmerili su nam temperaturu, uzeli podatke i rekli su nam da će nas pozvati za par dana. Po pozivu, 17. aprila smo otac i ja otišli na testiranje. Rekli su nam da će rezultati biti gotovi u roku od 48 sati. Istog dana, posle nekoliko sati nakon sahrane majke, pozvali su nas  iz policije i obavestili nas da smo u samoizolaciji dok ne stignu rezultati testiranja - kaže Milena Kitanović.

Rezultate testiranje na koronu, Milena i njen otac dobili su 20. aprila oko 11 sati, 75 sati od oduzimanja briseva.

- Pozvali su me iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, i obavestili me da sam ja pozitivna, a otac negativan. Sutradan su me iz Zdravstvenog centra Prokuplje obavestili da će danas u 11 sati da me odvedu u nekoj od klinika u Nišu na dalje ispitivanje. I pored svakodnevnog upozoravanja od strane kriznog štaba na čelu sa doktorom Predragom Konom da se odmah testiraju prvi kontakti, to se u Prokuplju ne događa. Od 9. aprila kada je majka primljena u KC Niš, do danas, prošlo je 12 a ja sam pozitivna. Da li je ovo normalno? - pita s pravom Milena koja je danas bila na ispitivanju.

Za to vreme, Telegraf.rs je razgovarao sa njenim ocem Miodragom. On kaže da su najviše ogorčeni što ih niko nije pozvao da se on i njegova ćerka testiraju.

- Samoinicijativno smo otišli ćerka i ja da se testiramo. Morali smo da se raspravljamo i tek posle 20 minuta rasprave su nas testirali. Da to nismo uradili, danas bi ćerka izašla da prošeta posle policijskog časa. Nosi ona masku, svi mi, ali... Slušamo non-stop na televiziji da prvi kontakti moraju da se testiraju, a ovde rade drugačije - kaže Miodrag Kitanović za naš portal i dodaje da im niko nije saopštio kada je Ljiljana testirana, već da su to saznali iz otpusne liste:

- U otpusnoj listi piše da je ona uzorkovana na prisustvo COVID-a. Ali u otpusnoj listi ne piše i rezultat, niti ga nam je neko javio.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

On kaže da su lekari u KC Niš dali sve od sebe da održe njegovu suprugu u životu, ali...

- Otišla je kod njih sa teškom kliničkom slikom - rekao je on.

U Domu zdravlja u Prokuplju kažu za Telegraf.rs da Ljiljana pri prvom javljanju nije mogla da bude testirana, jer u tom periodu u ovoj ustanovi nisu vršena testiranja.

- Pokojna Ljiljana Кitanović nije mogla biti uzorkovana na virus tokom prvog javljanja u ambulantu iz razloga što u Domu zdravlja Prokuplje nisu vršena testiranja u tom periodu. Ustanova Dom zdravlja Prokuplje je prema nalogu nadležnog ministarstva bila u obavezi da sa uzorkovanjem na virus COVID19 otpočne od 13.4.2020. godine. Prilikom drugog javljanja imenovana je upućena na sekundarni nivo zdravstvene zaštite sa nalazima krvne slike i rendgenskog snimka pluća radi daljeg tretmana - kažu u DZ Prokuplje.

Na pitanje zašto nisu testirani odmah i članovi njene porodice, navode da njima nisu dostavljene povratne informacije o Ljiljaninom stanju, na osnovu kojih bi preduzimali potrebne mere i prema njenoj porodici:

-  U pogledu sprovođenja testiranja članova porodice, odgovaramo da Domu zdravlja Prokuplje nisu dostavljene povratne informacije o stanju sada pokojne Ljiljane Кitanović, na osnovu kojih bi eventualno preduzimali potrebne mere i prema članovima njene porodice. Prema članovima porodice preduzete su potrebne mere počev od 15. aprila, kada su se javili u ambulantu Doma zdravlja Prokuplje, odmah su evidentirani za uzorkovanje i isto je obavljeno 17. aprila. Nakon dobijenih rezultata od pripadajuće laboratorije koja je vršila ispitivanje uzoraka, članovi porodice su obavešteni o rezultatima i daljim merama.

Telegraf.rs se ovim povodom obratio i Opštoj bolnici u Prokuplju, ali do puštanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Korona virus u Srbiji je potvrđen kod 6.890 osoba, a odneo je 130 života.  

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon o situaciji u kojoj su samohrani roditelji i početku rada vrtića

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    21. april 2020 | 20:49

    Svi ovi doktori iz kriznog staba sa Konom pricaju jednu pricu a u praksi je sasvim druga prica ljudi cekaju sa simptomima po 7 dana vracaju se kuci a rezultat testa isto cekaju po par dana sve u svemu prodje preko 10 dana

  • Alex

    21. april 2020 | 21:02

    Svugde je tako. Jedno se prica, drugo se radi.

  • Vx

    21. april 2020 | 21:02

    Počelo je.......znao sam da posle aplauza dolazi ovako nešto....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA