≫ 

Kako će izgledati leto prosečnog Srbina: Da li i kada ćemo moći preko granice, na more ili bazene?

Sve dok postoji mogućnost povratka epidemije moramo biti mnogo oprezni - rekao je Kon

Jugo spreman za put na more, odmor, koferi, yugo Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Na redovnoj konferenciji za medije povodom situacije vezane za epidemiju korona virusa u Srbiji epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će otvaranje granica, bazena, ali i preporuke za letovanje van granica naše zemlje zavisiti isključivo od epidemiološke situacije u našoj državi.

On je kazao da što se tiče granica one nisu zatvorene, ali da je zabranjeno kretanje, te da se one mogu preći bez vozila.

- To svakako ima veze sa ukidanjem vanrednog stanja, to ima veze sa državom - rekao je Kon.

Kada su u pitanju bazeni i javna kupališta, Kon je rekao da tako nešto isključivo zavisi od situacije u Srbiji i nadzora struke.

Zavisi od naše situacije u zemlji, ako imamo potpuno mirnu situaciju dozvolićemo ono što se dozvoljava u normalnim uslovima. Bez obzira na to što virus može da tinja, jer tinja nekada i grip bez našeg znanja, pa niko ne sprovodi posebne mere - rekao je dr Kon.

On je rekao i da se drži ličnog stava kada je letovanje van granica Srbije u pitanju, a to je da se najsigurnije oseća u svojoj državi.

- Sve više kolega misli kao ja, zašto biste na bilo koji način rizikovali jer na destinaciju na koju bi otišli dolaze ljudi iz različitih krajeva sveta. Ukoliko idete u okviru naše zelje to je drugačije. I ja se lično najbezbednije osećam kod kuće. Da li će to biti na nivou neke preporuke, videćemo. Uostalom letovanje u Srbiji ima veze i sa ekonomijom i neke zemlje se takve preporuke drže i zvanično - rekao je Kon i dodao da se takva opcija smatra vrlo opravdano i logično.

- Bolje je u ovom trenutku komunicirati tako nego da neko napravi sve planove pa se oni izjalove. Nalazimo se u takvom periodu kada je takva komunikacija sa javnošću nužna. Nama je jako bitno da je situacija sve bolja. Broj zaraženih će padati, kao i broj obolelih na respiratoru. Kada budemo imali prve dane bez onih na respiratoru i bez smrtnih ishoda, tada ćemo biti slavljenici - sada nismo. Sve dok postoji mogućnost povratka epidemije moramo biti mnogo oprezni - zaključio je Kon.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Kon o otvaranju granica i kupališta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    21. april 2020 | 18:22

    Ma otvaraj granice i pustaj sve u Grcku. U Presevu podignite satore za karantin za sve koji se vracaju sa mora i imace jos 28 dana odmora. Divota!

  • Gile

    21. april 2020 | 18:41

    Otkud sad letovanje kad na velika usta svi govore o teškoj recesiji koja zahvata svet,ko još razmišlja o letovanju u ovakvim okolnostima osim pevaljki i starleta.

  • Yanko

    21. april 2020 | 18:57

    Ostaviti granice zatvorenim dok ne bude potpuno sigurno da odlazak na letovanje nece biti rizik za "uvoz" virusa. Kada bude 100% sigurno bicu prvi na granici. Ako i ne bude ove godine nista strasno, jedno propusteno letovanje u 20 godina nije pitanje zivota i smrti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA