Kon komentarisao izjavu o opremi: "Znao" sam da nema dovoljno, smirio sam se tek kad sam video avion

Kon je rekao da je u pitanju njegov lični stav

  • 15
Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Doktor Predrag Kon objasnio je na današnjoj konferenciji za novinare zdravstveno-kriznog štaba svoju izjavu u emisiji "Ćirilica" da je na početku epidemije znao da nema dovoljno opreme, ali da to tada nije javno oglasio u javnosti.

- To je lično moj stav. Jer ja lično nikada ne bih izašao pred javnost i počeo da kukam "Nema ovoga, nema onoga". Ja da pričam otvoreno da li ima ili šta mislim o tome da li ima ili nema u situaciji kad nema, ne mislim da je to zrelo i da je na bilo koji način korisno - kazao je Kon.

A onda je objasnio kako je sve izgledalo u samom početku.

- Bar za Beograd, to znam, kad smo pitali sve direktore zdravstvenih ustanova, osim u jednoj, u kojoj je striktno rečeno da nemaju zdravstvenu opremu, svi u rekli da imaju. Taj odnos prema imanju ili nemanju zaštitne opreme pokazuje koliko smo mi potpuno nespremni bili u tom trenutku. Jer je doživljavanje kad imaš, jednostavno bilo možda dve-tri kutije. Niko nije razmišljao koliko se zaista troši u takvim uslovima, ili je to moj utisak. U svakom slučaju ja sam znao, pod navodnicima, da toga nema dovoljno i tek kada sam video taj avion, ja sam se smirio i to sam rekao u toj emisiji - objasnio je Kon.

Kada su u pitanju propusti, to će se, dodaje, tek utvrđivati.

- Ko je zbog toga nastradao eventualno, što se sada možda nekome pripisuje, to je veliko pitanje... Postoje sistemi u ovoj državi, postoje komisije, postoje određena uputstva koja su slata. Nijedna zdravstvena ustanova nije ostala bez tih uputstava. Kako je ko sprovodio upustva, to ćemo mi da se tek preispitujemo - kazao je Kon.

To preispitivanje ogovornosti za pandemijsku situaciju, ali isto tako i dobrih strana trajaće decenijama, naglašava.

- Jer, ovo nije obična pandemija. Ovakva se nije javila još od 1918. godine - rekao je Kon.

Šta je rekao Kon u ćirilici

- Stvarnost je takva kakva jeste, u trenutku kad preuzimate nešto vi imate određen broj testova, imate određen nivo zaštitne opreme. Vi sad možete da izađete i kukate pred narodom "Nemam ni testove, nemam ni zaštitne opreme ili ćete da izađete i da kažete "Imamo dovoljno da odradimo jedan posao koji će spasiti živote. To smo mi uradili - rekao je.

Istakao je da su zbog toga napravili sistem koji je u tom trenutku otkrivao samo one koji imaju teške forme bolesti, da je putovao, da ima kontakt...

- U tom periodu sve vreme na iglama čekajući i zaštitnu opremu, čekajući i testove. Pritisak je bio, svi su hteli da se testiraju, međutim, nije bilo testova. S druge strane imali ste kome treba da se da zaštitna oprema, pa prvo onima koji su najviše izloženi i koji će biti direktno uključeni - dodao je govoreći o tom sistemu na samom početku epidemije.

Lončar: Zdravstveni radnici nisu nosili improvizovanu opremu

Povodom nabavka opreme oglasio se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Naveo je da je najviše na respiratoru bilo oko 147 osoba (trenutno je 101), a da smo mi imali 408 slobodnih respiratora. To bi, dakle, bilo dovoljno. Ali...

- Svako odgovoran uvek se sprema na najgori scenario i nabavljene su stotine i stotine respiratora da se ne bi desilo što se desilo u mnogo razvijenijim zemljama od nas, da su morali da biraju među pacijentima ko će da ide na respirator, a koga će da skinu sa respiratora - kazao je Lončar.

Dodaje da je zaštitne opreme bilo koliko se u tom momentu procenjivalo da je neophodno, "onako kako smo decenijama živeli i koliko smo je koristili".

- Za razliku od drugih zemalja, mi ni jednog momenta nismo došli u situaciju da nosimo kao zaštitnu opremu najlon kese, onako kao što smo videli snimke u mnogim zemljama za koje smo milsili da su mnogo naprednije, bogatije i razvijenije od nas - istakao je ministar.

On je kazao i da je sva oprema najpre iskorišćena kako bi se koristila u zdravstvenim ustanovama.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mudah

    21. april 2020 | 17:45

    A pričao si drugačije tad, "svega ima, spremni smo, za 2 sata ćemo pobediti virus..."

  • Kile

    21. april 2020 | 16:45

    Posoji i tvz opozicija koja ce optuzivati za toplu vodu

  • Goran 83

    21. april 2020 | 17:22

    Tako ti je naredjeno da kazes nema tu sta da se komentarise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA