• 4

Zaštitinik građana pokrenuo kontrolu u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 493 korisnika i 111 zaposlenih

  • 4
Dom za stare, starački dom

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji.

Pašalić je saopštio da je danas zatražio da mu se u skladu sa zakonom što hitnije dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja o okolnostima i merama zaštite zdravlja korisnika tih ustanova.

Ombudmsan je to zatražio u pojedinačnim aktima, upućenim u 20 ustanova socijalne zaštite i domova za stare, čiji su osnivači država Srbija i AP Vojvodina, a u kojima je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Zoran Pašalić

Zoran Pašalić, Foto: mod.gov.rs

U saopštenju se navodi da zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružilaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije, te je pozvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ono izvrši nadzor u sedam takvih ustanova u kojima je zabeležena pojava virusa korona.

Dodaje se da Ministarstvo, pošto utvrdi činjenice, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta, naloži mere i da o obavesti Ombudsmana.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljivaće dnevno na svojoj internet stranici informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa, piše u saopštenju.

Video: Domovi za stare: Od početka smo sugerisali da je to jedna od slabih tačaka celog sistema

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    Idite u dom za stare u Altini, Zemun. Videcete uzas i bedu. Ne dao bog nikome da bude u tom domu.

  • karan

    Zašto samo domovi za stare i nemićna lica? Kakva je situacija u psihijatrijskim bolnicama, s obzirom da je i do sada bila katastrofalna, uz dužno poštovanje pojedinih. Šta je sa bolnicama u Kovinu, Vršcu, Kneževcu ... ? Mi, koji imamo obolele sa šifrom F smo zabrinuti jer nemamo informacije.

  • Vidoviti Gojko

    Čuj ovo, zastitnik gradjana

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima