≫ 

"Policijski čas bi mogao da bude na snazi za 1. maj i Đurđevdan, veća okupljanja tek tokom leta"

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da bi bilo logično da se u periodu nadolazećih praznika policijski čas uzme u obzir kao mera

  • 57
Predrag Kon, korona virus Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Policijski čas mogao bi da bude na snazi i za Prvi maj i za Ðurđevdan, ali konačna odluka o tome, za sada, nije doneta, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

On je za Sputnjik rekao da bi bilo logično da se u periodu nadolazećih praznika policijski čas uzme u obzir kao mera, ali napominje da ne može samostalno sa sigurnošću da tvrdi koje će tačno mere biti primenjen.

Kon je istakao da je za sada sigurno samo da će se odluke o merama za praznike donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

On je ukazao da praznici omogućavaju kontakte i prenošenje virusa i ocenio da bi bilo vrlo loše da se u tom periodu trenutna situacija pokvari.

Vrtići počinju sa radom kad se ukine vanredno stanje

Govoreći o tome kada će vrtići biti otvoreni i pod kojim uslovima, rekao je da bi do toga trebalo da dođe onda kada bude ukinuto vanredno stanje, jer je ta odluka bila povezana sa zabranom kretanja i prestankom rada.

Dodao je da su svi svesni da postoje roditelji koji nemaju gde da ostave dete, pogotovo sada, kada nije adekvatno da deca budu kod baba i deda, koji su najosetljiviji deo populacije.

Virus će ponovo "dizati glavu"

Upitan kada će biti moguća veća okupljanja, Kon je rekao da je prilično teško odgovoriti na to pitanje i dodao da je svestan da mere njihove zabrane nisu popularne, ali je istakao da stoji iza toga da su neophodne.

- Lično mislim da će mere biti ublažene i da će preko leta okupljanja biti moguća, ali da ćemo kasnije, u toku godine, ponovo morati da ih uvodimo. Naravno, u zavisnosti od situacije. Hoću da kažem da je vrlo verovatno da će virus ponovo početi da diže glavu pred kraj godine ili jeseni, a možda i nešto ranije - smatra Kon.

Video: Doktor Srđa Janković o dodatnom ublažavanju mera: Videćemo kada prođe Đurđevdan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    23. april 2020 | 07:46

    Pa ja neznam stose svi ljutite na doktora kad covek sve lepo govori kobi drugi bolje od njega znao pa on se brine za zdravlje sviju nas jel je to tesko da se shvati

  • shone

    22. april 2020 | 23:40

    Vikendima obavezno policijski čas

  • Tara

    23. april 2020 | 07:44

    Najvise pogodilo travare stala isporuka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA