≫ 

Inicijativa da most na Dunavu kod Bačke Palanke ponese ime Diane Budisavljević

Diana Budisavljević je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece

  • 3
Dijana Budisavljevic Foto: Wikipedia/Свифт

Dan nakon istovremene televizijske premijere filma "Dnevnik Diane Budisavljević" na nacionalnim javnim servisima Srbije i Hrvatske, pokrenuta je inicijativa da most na Dunavu kod Bačke Palanke ponese ime heroine koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece.

Ujedinjena demokratska Srbija, koalicija koju čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, pokrenuće ovu inicijativu, navodi se u saopštenju, jer smatra da istinska heroina zaslužuje priznanje.

- Istoriju regiona ispisuju ovakva herojska dela i ona treba da ostanu trajno zapamćena i svima da posluže kao inspiracija za budućnost. Zato je važno istoriju učiti bez dnevnopolitičkog revizionizma i relativizacije ili prećutkivanja bilo čijih zločina. To je jednako važno, kako za istoriju Drugog svetskog rata, tako i za događaje iz ratova na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka - navodi se u saopštenju.

Diana Obekser rođena je u Austriji, u gradu Insbruku gde je, pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila kao medicinska sestra. Tokom Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nacistički orijentisani Hrvati započeli su kampanju protiv Srba, Jevreja i Roma.

Kada je Diana Budisavljević čula o torturi dece u koncentracionom logoru Lobor tokom oktobra 1941. godine, ona je, zajedno sa Markom Vidakovićem i Đurom Vukosavljevićem, pokrenula kampanju pod nazivom “Akcija Dijane Budisavljević”.

Akcija je podrazumevala spasavanje i zbrinjavanje srpske dece i žena iz brojnih logora, uključujući i najozloglašeniji među njima - Jasenovac.

Godine 1942. Diana je dobila pismenu dozvolu da izvede decu iz logora Stara Gradiška. Iste godine je uz pomoć ministra za socijalna pitanja uspela da decu odvede u Zagreb, Jastrebarsko i Sisak. Posle toga je lično učestvovala u spasavanju dece iz kampova Mlaka, Jablanac i Jasenovac, obučena u uniformu medicinske sestre Crvenog Krsta.

U ovoj akciji spaseno je preko 6.000 dece, koja su smeštena u hraniteljske porodice. U vreme ovih akcija Diana je počela da vodi dnevnik o spasavanju dece iz nacističkih logora.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb-in

    23. april 2020 | 15:07

    Divno!!!

  • Đura

    23. april 2020 | 15:08

    Apsolutno bih trebalo.Na žalost postoji ona druga strana mosta koja se neće s'time složiti.

  • Milan Slavnić

    23. april 2020 | 16:11

    Gospodo iz UDS-a most našoj polovini možete nazvati po Diani Budisavljević ali imam mišljenje da će oni na njihovoj polovini nazvati most Mile Budaka pa zato se neigrajte sa takvim predlozima. Ako želite da neokaljate ime Diane Budisavljvić onda potražite neki drugi most u srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA