≫ 

Kon najavio da izlazimo iz situacije, ali postoji opasnost od ove činjenice i treba nam strategija

- Mi sad izlazimo iz sedme nedelje, ali izlazimo iz same intenzivne aktivnosti virusa i kad dođemo do desete nedelje biće eventualno samo pojedinačnih otkrivanja bolesti. To se očekuje - kaže dr Predrag Kon

  • 6

Rezultati pokazuju da mi izlazimo iz ove situacije, treba biti otvoren i vrlo jasan. Ekscesi koji su bili mogući, sve su manje mogući i ako se dogode, teško da imaju mogućnosti da do te mere utiču da ponovo podignu taj potencijal korona virusa da bi on izazvao ono što je dosad izazivao, rekao je danas dr Predrag Kon, epidemiolog na današnjoj konferenciji za novinare.

Da li je to posledica slabljenja samog virusa ili isključivo naših mera, to će pokazati budućnost. Mi smo na samom početku pandemije, jer je ona globalni događaj, na globalnom nivou ona se tek zahuktava, jer prelazi na južnu hemisferu gde je zdravstveni sistem mnogo lošiji, objasnio je.

- Moramo da razmišljamo kad izađemo iz ove epidemijske situacije da sačuvamo kapacitete, sposobnost brzog reagovanja... Glavna pitanja su da li smo pre vremena ušli u ovu situaciju? Da opuštamo mere? Kao što smo na samom startu pravovremeno ušli u stroge mere, tako pravovremeno ulazimo u normalan život, i to će trajati, neće odjednom da se preseče. Mi sad izlazimo iz sedme nedelje, ali izlazimo iz same intenzivne aktivnosti virusa i kad dođemo do desete nedelje biće eventualno samo pojedinačnih otkrivanja bolesti. To se očekuje - kaže Kon.

Import slučajeva za koje treba strategija

- Sve manje su moguće ekscesne situacije. U toku narednog perioda počeće postupno nešto da radi. Ali tek posle prvomajskih praznika situacija će biti sve bolja i bolja, to jasno pokazuju brojevi, jedino da ponovo počnu da ulaze i da počne import slučajeva koje bi ponovo razvili. Neophodno je pre nego što se otvore granice napraviti strategiju kako ćemo se nadalje štititi - naveo je Kon.

- Sama pandemija će se odjaviti tek kad je odjavi SZO - naglasio je Predrag Kon.

Još pet pacijenata preminulo

U Srbiji je u protekla 24 časa zabeleženo još 5 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa. Preminule su 4 osobe muškog i jedna osoba ženskog pola.

Ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 139, a stopa smrtnosti je 1,91 odsto. Do današnjeg dana zaraženo je ukupno 7.276 ljudi, a broj testiranih u poslednja 24 časa je 2.688.

Video: Presek stanja: U Srbiji preminulo pet osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    23. april 2020 | 16:55

    Najbolje bi bilk drzati zatvorene granice, ali da prvo svi izadjemo iz Srbije, pa i ne moramo da se vracamo :)

  • Aca

    23. april 2020 | 15:44

    Najbolje bi bilo drzati zatvorene granice a ostalo u normalu vracati kao po planu ne moze da se siri ako se ne putuje!!!!

  • Milan

    23. april 2020 | 16:45

    Zasto onemoguti godišnje odmore u čemu je razlika latovanja u Grčkoj ili Zlatiboru ili Vrnjackoj banji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA