≫ 

Koliko je zaraženih na onkologiji i da li ljude sme iko da vraća iz Domova zdravlja?

Sekretar Gojković prokomentarisao je navode da se u pojedinim kovid ambulantama pacijenti vraćaju kućama

  • 0

Nakon spekulacija o broju lekara zaraženih korona virusom na Institutu za onkologiju vojvođanski sekretar za zdravstvo izneo je na današnjoj konferenciji zdravstveno-kriznog štaba detaljne podatke.

- Na Onkologiji je do sada ukupno bilo 64 zaraženih zdravstvenih radnika, a na današnji dan ih ima 12 - kazao je dr Zoran Gojković.

Kako kaže, nije svrsishodno ni medicinski opravdano da medicinski radnici na onkološkim odeljenjima nose istu onu opremu koju koriste i zaposleni u Kovid centrima, a to su skafanderi i rigorozna zaštitna oprema. On ističe da opreme ima dovoljno, ali da nije opravdano njeno korišćenje na radiologiji, kao i da je jako važno da se stoga pacijenti sa simptomima unapred jave, kako bi lekari spremili svu potrebnu opremu, jer postoji i "crvena zona" na onkologiji.

- Najostljivija populacija su upravo bolesnici koji imaju malignu bolest, zbog toga smo mi od starta apelovali da se on izoluju, samo da dolaze u kontakt sa što manje osoba u njihovom okruženju, jer moraju da primaju hemoterapiju i zračnu terapiju, to nijednog trenutka nije stalo. Naravno da ljudi koji rade na Institutu za onkologiju ne mogu da budu opremljeni opremom koja je u kovid ambulantama, ne zato što je nema, nego jer nije svrsishodno. Ne možete opremiti ceo institut za onkologiju da svi hodaju u skafanderima, ne zato što ih nema, nego zato što se to medicinski ne radi, zbog toga su zdravstveni radnici posebno osetljivi - kazao je Gojković.

Na ovo pitanje nadovezao se i doktor Predrag Kon koji je istakao da postoje jasno propisana četiri nivoa opreme i da se tačno zna koji nivo se na kom odeljenju primenjuje.

Niko ne sme biti vraćen iz Doma zdravlja

Sekretar Gojković prokomentarisao je navode da se u pojedinim kovid ambulantama pacijenti vraćaju kućama i da im se pregled otkazuje na nekoliko dana.

- To ne sme da se događa, svima koji dođu direktno u Dom zdravlja, mora da bude pružena adekvatna usluga. Ne mogu pacijenti da se vraćaju nazad, a pogotovo ne da dođu posle 3 ili 4 dana ponovo na pregled - kazao je Gojković odgovarajući na pitanje vezano za kovid ambulante.

Dodaje i da su svi lekari obučeni kako se uzima bris i imaju zaštitnu opremu prema standardu.

- Moguće je da su se u pojedinim domovima zdravlja napravile gužve, što verovatno u sledećem periodu neće biti, a na direktorima domova zdravlja je da maksimalno naprave uslove da se što manje građani zadržavaju na jednom mestu - kazao je Gojković.

Od korone u Srbiji umrlo još 5 osoba

Broj pacijenata na respiratorima se, srećom, smanjuje, pa ih je sada ukupno 96. Nažalost, preminulo je pet osoba (četiri muškarca i jedna žena), pa je ukupan broj preminulih od korona virusa sada 139.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Broj novoobolelih je smanjen, otkrivena su 162 nova slučaja, pa je ukupan broj registrovanih zaraženih u Srbiji 7.276.

Video: Dr Srđa Janković o razvijanju vakcine za Covid-19

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA